nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Programok a költészet napján

Már szombattól változatos programokkal, többek között versszínházzal, irodalmi sétával és egész napos felolvasással ünneplik április 11-ét.

MTI | 2010. április 10.
|  

A költészet napját, egyben József Attila születésének 105. évfordulóját a fővárosi színházak, kulturális intézmények és egyesületek.

Szombaton 14 órakor a 9. kerületi József Attila-emlékhely indít irodalmi sétát, melynek során az érdeklődők a költő egykori ferencvárosi lakóhelyeit látogathatják meg a Gát utcától a Ferenc térig.

Csak vers - nincs más választás! címmel 17 órától a Műcsarnokban ünnepli a verset az Első Magyar Versszínház és a Magyar Versmondók Egyesülete. A Vers hangja a csendben... című, szerkesztett est keretében fellép többek között Körtvélyessy Zsolt színművész, a 7határ együttes, Turczi István József Attila-díjas költő, Kenesei-Holics Réka, a Kaleidoszkóp VersFesztivál tavalyi díjazottja és több fiatal versmondó. Az Első Magyar Versszínház a Költők kézfogása című előadóestet mutatja be Wiegmann Alfréd művészeti vezető rendezésében.

Különleges vállalkozásba fog vasárnap Galkó Balázs: a színművész 10 órától József Attila összes versét felolvassa a Gát utcai József Attila-emlékhely fedett, fűtött udvarán; a zenei aláfestésről Márta István zeneszerző gondoskodik. A színművész 1988-ban a közeli Ferencvárosi Művelődési Központban, majd 2005-ben az Új Színházban már hasonló módon tisztelgett a költő emléke előtt.

Az idei költészet napja keretében rendezendő felolvasást 13 órakor a József Attila Társaság koszorúzásos megemlékezése szakítja csak meg. Az érdeklődőket a büfében „József Attila-menü” – libacomb, kenyér, víz és kugler – várja, majd a program várhatóan éjfél körül ér véget.

A Vígszínház társulata „játékos, gyermekien komoly” délelőttre invitálja a közönséget 11 órától. A teátrum művészei többek között Petőfi Sándor, Petri György, Babits Mihály, Pilinszky János, Kosztolányi Dezső, Varró Dániel, Szabó Lőrinc, Nagy László, Radnóti Miklós, Nemes Nagy Ágnes, Tóth Árpád, Tóth Krisztina, Szép Ernő, Kiss Judit Ágnes, Áprily Lajos, Szabó T. Anna és József Attila költeményeit mondják és éneklik el.

Varjú Olga színművész és Balog Zsolt zongoraművész József Attila istenes verseiből tart előadóestet 17 órától a Bárka Színház Kávézójában, Vergődés Isten tenyerén címmel.

Hétfőn 11 órakor tartja hagyományos koszorúzási ünnepségét a József Attila Klub és Terézváros Önkormányzata a költő Liszt Ferenc téri szobránál. Az eseményen beszédet mond Kertész Ákos Kossuth-díjas író; közreműködik Keres Emil Kossuth-díjas színművész és a Sebő együttes.

A koszorúzást követően az Eötvös utcai József Attila Klubban mutatja be 12 órakor a Radnóti 100 összművészeti pályázat reprezentatív albumát Baranyi Ferenc Kossuth-díjas költő, műfordító, Bereczky Loránd Munkácsy-díjas művészettörténész és Kanyó Béla fotóművész.

A költészet napját József Attila születésnapjára emlékezve 1964 óta minden évben április 11-én ünneplik Magyarországon.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X