nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • bm: @rofia: Ha végigolvastad volna a cikket, bölcs maradtál volna.
  2023. 02. 04, 00:14  A mi latinunk
 • mederi: @szigetva: Az ezer évvel ezelőtti tévedés a "gy" hang írását illetően nem éppen mulandó, r...
  2023. 02. 03, 18:12  Urál‒Altaj
 • szigetva: @mederi: Abszolút tények nyilván nincsenek. A te hozzászólásaidra azonban a „jelen tudásun...
  2023. 02. 02, 10:55  Urál‒Altaj
 • mederi: @szigetva: Szerintem ilyen típusú vizsgálatoknál abszolút tényekről nyilván nem lehet szó,...
  2023. 02. 02, 08:31  Urál‒Altaj
 • szigetva: @mederi: Csak ez lehetetlen, ha valaki a tényeknek nincs birokában.
  2023. 02. 01, 11:49  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Példaértékű a vajdasági autonómiamodell

Tabajdi Csaba szerint az uniós tagállamok számára is példaértékű a Szerbiában a nemzeti kisebbségek számára kialakított személyi elvű autonómiamodell.

MTI | 2013. május 24.
|  

A szerbiai nemzeti tanácsok rendszerét méltatta, és óva intett a vajdasági autonómia csorbításától Tabajdi Csaba európai parlamenti (EP-) képviselő, az EP kisebbségügyi munkacsoportjának társelnöke, a munkacsoport csütörtöki strasbourgi ülésén elhangzott előadásában. A szocialista képviselő úgy vélekedett: az uniós tagállamok számára is példaértékű a Szerbiában a nemzeti kisebbségek számára kialakított személyi elvű autonómiamodell, ám az autonómiával járó jogok csak akkor gyakorolhatók, ha a belgrádi központi kormányzat biztosítja az ehhez szükséges, alkotmányban garantált anyagi forrásokat, kiküszöböli a kisebbségi jogok gyakorlását nehezítő jogszabályi ellentmondásokat, és a leghatározottabban fellép az etnikai indíttatású bűncselekményekkel szemben.

„Szerbia csak úgy szavatolhatja a koszovói szerb kisebbség védelmét, ha példát mutatva tiszteletben tartja Vajdaság autonómiáját és a Szerbiában élő kisebbségek, köztük a magyar közösség jogait” – hangsúlyozta Tabajdi az ülésen, amelyen részt vett Pásztor István, a vajdasági képviselőház elnöke, Várkonyi Zsolt, a vajdasági magyar nemzeti tanács hivatalvezetője, továbbá Dragan Marcel, a tartomány román nemzeti tanácsának főtitkára és Ana Tomanová-Makanová, a vajdasági szlovák nemzeti tanács elnöke.

Az MSZP-s politikus felhívta a figyelmet arra, hogy a nemzeti tanács garantálja a vajdasági magyarok anyanyelvhasználatának jogát, valamint az oktatáshoz, a tájékoztatáshoz és a kulturális élethez kapcsolódó jogok gyakorlását. A Vajdaság regionális autonómiája, amennyiben nem sértik azt meg a központi kormány részéről, a tartomány gazdasági fejlődése számára ideális kereteket biztosít, és Szerbia gazdasági motorja is lehet – mondta. „Ezért veszélyesek a szerb kormánypártok által tett, a vajdasági autonómia csorbítására irányuló kezdeményezések” – tette hozzá. Felhívta a figyelmet arra: a vajdasági autonómia kiterjesztése semmiképpen sem veszélyeztetné Szerbia területi egységét, hiszen a helyi lakosság 80 százaléka szerb ajkú.

Tabajdi Csaba kiemelte, hogy Magyarország – a szerbiai magyar nemzeti közösség helyzetére, a közös történelmi hagyományokra, a földrajzi közelségre és a magyar-szerb gazdasági kapcsolatokra figyelemmel – a szerb uniós csatlakozás legelkötelezettebb híve. Az MSZP-s EP-képviselő fontos előrelépésnek nevezte, hogy Áder János magyar, illetve Tomislav Nikolić szerb elnök megállapodott abban, közösen hajtanak fejet az 1942-es „hideg napok”, illetve az 1944-45-ös magyarellenes bácskai megtorlások áldozatainak emléke előtt.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X