nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Magyar helyett szerbül vizsgáztak

A szerbiai Magyar Nemzeti Tanács (MNT) kész segíteni azoknak a magyar diákoknak, akiket jogsérelem ért, mert az újvidéki egyetem jogi karának felvételi vizsgáján magyar nyelv és irodalom helyett szerb nyelvből és irodalomból kellett vizsgázniuk – jelentette ki a Magyar Szó című újságnak Korhecz Tamás, az MNT elnöke.

MTI | 2012. július 13.
|  

A magyar nemzeti kisebbségi önkormányzat már a hónap elején közleményben tiltakozott az idei változtatás ellen, s követelte a jogi kartól, hogy tegyék lehetővé a magyar nyelven felvételiző diákoknak, hogy újból letehessék a felvételi vizsgát „a sokéves jogszerű gyakorlat szerint: magyar irodalomból és nyelvtanból”. Ezt az MNT közleménye szerint egy 2001-es vajdasági tartományi képviselőházi rendelet teszi lehetővé.

Négy, a jogi karra fel nem vett magyar diák nyújtott be fellebbezést a szerb nyelvű vizsga miatt, de kérvényüket az egyetem elutasította. Amennyiben ők az MNT-hez fordulnak, az kész minden segítséget megadni nekik –közölte Korhecz Tamás, leszögezve, hogy mivel egyéni jogsérelemről van szó, az eljárást az illetőknek kell kezdeményezniük. A lehetőségek közé sorolta a dékán fellebbezést elutasító döntésének megtámadását, a tartományi és az országos hatáskörű ombudsman megkeresését, s nem zárta ki annak lehetőségét se, hogy végül a strasbourgi emberi jogi bírósághoz forduljanak.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X