nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Vajdasági kisebbségi pártok törvényt kifogásolnak

Négy vajdasági magyar, egy horvát és egy szlovák kisebbségi párt vezetői közös levélben kérték Mirko Cvetkovic szerb miniszterelnököt, hogy kormánya vizsgálja meg a kisebbségek nemzeti tanácsairól – önkormányzati szerveiről – szóló hatályos törvény módosításának és kiegészítésének lehetőségét.

MTI | 2011. november 10.
|  

A párt elnökei úgy vélik, hogy a 2009. augusztus 31-én meghozott törvény sok vonatkozásában nem felel meg az elvárásoknak.

A Vajdasági Magyar Demokrata Párt, a Horvátok Demokratikus Közössége, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége, a Magyar Polgári Szövetség, a Magyar Remény Mozgalom és a Szlovák Párt elnökei kezdeményezik, hogy a nemzeti tanácsok a képviseleti rendszer szerves részét képezzék. A nemzeti tanácsok olyan képviseleti testületek legyenek, amelyek legitim módon feltárják, megfogalmazzák és képviselik egy maghatározott nemzeti kisebbség alapvető, a nemzeti identitás megőrzéséhez fűződő érdekeit. Mindenekelőtt az oktatásról, a tájékoztatásról és a kultúráról, valamint a kisebbségek nyelvének a nyilvános kommunikációban történő egyenrangú használatáról van szó.

A levélírók szerint el kell hárítani a nemzeti kisebbségeknek a Szerb Köztársaság és a Vajdaság képviseleti testületeiben való részarányos reprezentációjával kapcsolatos alkotmányellenes helyzetet. A részarányos képviselet meghatározásakor kiindulópontként a 2011-es népszámlálás adatainak kell szolgálniuk.

Szem előtt tartva a nemzeti előjelű pártok általános anyagi helyzetét, az idevágó törvény módosításával meg kell teremteni a feltételeket ahhoz, hogy ezek a pártok részt vehessenek az általános parlamenti választásokon – írják egyebek között a szerb kormányfőhöz intézett levelükben a kisebbségi pártok vezetői.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X