nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Párbeszéd és odafigyelés

A Szlovák Intézet új igazgatója nemcsak a kulturális és művészeti életet, hanem a szlovák tudományos eredményeket, a gazdaságot és a turizmust is be akarja mutatni az intézeti programokban.

MTI | 2013. június 18.
|  

Az intézmény 20 éves működése óta először áll szlovákiai magyar igazgató a budapesti Szlovák Intézet élén. Hushegyi Gábor, aki egy hónapja vezeti az intézetet, a pozsonyi Comenius Egyetemen filozófia-esztétika szakon diplomázott, tanított az egyetemen, majd művészettörténettel és művészetkritikával foglalkozott. Az új igazgató az MTI-nek elmondta: nemcsak a kulturális és művészeti életet, hanem a szlovák tudományos eredményeket, a gazdaságot és a turizmust is be akarja mutatni az intézeti programokban. Szeretné elérni, hogy a szlovák-magyar kapcsolatokban alkotó, egymásra odafigyelő programok szülessenek. Közölte: be akarja mutatni az új szlovák filmeket, mert az együttgondolkodás jó példáját adja a legújabb filmtermés.

Példaként Dušan Trančík Történelemóra című dokumentumfilmjét említette, amelyet szlovákiai szlovák, magyarországi magyar és szlovákiai magyar tannyelvű gimnáziumban forgatott arról, hogy a tanárok miként adják elő és a diákok hogyan értékelik Trianont. Felidézte Prikler Mátyás fiatal szlovákiai magyar rendező játékfilmjét, amely idén készült és a szlovák-magyar együttélésről szól Köszönöm, jól... címmel.

Hushegyi Gábor erősíteni akarja a párbeszédet a tudományos élet képviselői, a két ország tudósai, fiatal kutatói között. Fontos évfordulókról is megemlékeznek, olyanokról, amelyek más-más megítélés alá esnek a két országban. Ezekről kiállításokat, filmvetítéseket és történészi beszélgetéseket akar szervezni.

Szlovákia 2016 második fél évében az Európai Unió soros elnöki tisztét fogja betölteni, és erre is készülnek már. Az intézet feladatai között szerepel a törődés a magyarországi szlovák kisebbséggel – hangsúlyozta Hushegyi Gábor.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X