nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Pandóravírusok: a vírusok és a sejtek között

A vírusok klasszikusan nem számítanak élőlényeknek. Ez a dogma azonban megdőlni látszik. Újabb, az eukarióta sejtek genetikai bonyolultságával rendelkező vírustörzseket fedeztek fel.

nyest.hu | 2013. október 22.
|  

Miután a kutatók tíz évvel ezelőtt felfedezték a Mimivirust, illetve nmrégiben a Megavirus chilensist, azt gondolhatták, hogy a vírusok minden lehetséges formáját ismerik – már ami a méretet és a genetikai komplexitást illeti. Ezek a mikrométeres nagyságú és a genetikai állományukat tekintve 1100 génnel rendelkező hatalmas vírusok, amelyek bizonyos amőbákat fertőznek meg, olyan nagyságúak és genetikai komplexitásúak, amilyenek a baktériumok. Összehasonlításképpen érdemes megjegyezni, hogy az olyan közönséges vírusok, amilyen az influenza vagy a HIV, csupán 10 gént tartalmaznak. Most azonban a kutatók két újabb gigantikus méretű vírust fedeztek fel – számol be az eredetileg a Science magazinban publikált kutatási eredményekről a Science Daily.

A kutatók 2013 júliusában Chile partjainál fedezték fel a Pandoravirus salinus nevű vírust, és Melbourne édesvizeiben a Pandoravirus dulcist. A vírusok vizsgálatából az derült ki, hogy ezekben a pandoravírusokban és az eddig ismert nagy méretű vírusokban szinte semmi közös nincs. Ráadásul igen kis arányban (6 százalék) egyezik meg a pandóravírusok fehérjéi az eddig már ismert vírusokéival, illetve egysejtűekéivel. Ezeknek a vírusoknak 1500 génjük van – ezzel kiderült, hogy léteznek olyan vírusok, amelyek komplexebbek, mint egyes eukarióta sejtek. A másik különleges tulajdonságuk az, hogy nincs bennük a közönséges vírusokra egyébként oly jellemző kapszidfehérjéket kódoló gén. Mindemellett megvannak a tradicionális vírustulajdonságaik: nincsenek riboszómáik, nem képesek önállóan energiát előállítani és nem osztódnak.

Pandóravírus
Pandóravírus
(Forrás: 25.media.tumblr.com/)

Az újonnan felfedezett vírusok genetikai állományát, illetve az ez által kódolt fehérjeállományt vizsgálva a tudósok megállapították, hogy ezek a vírusok az összes élőlényben megtalálható genetikai kódokat tartalmazzák. Úgy tűnik, hogy az eddig ismeretlen, és két, egymástól nagyon távol eső helyen fölfedezett vírus egyáltalán nem ritka – csak ezeken az „élőhelyeken” eddig nem keresték őket. Ezek a hatalmas vírusok jelenthetik a kapcsolatot a kezdetlegesebb vírusok és a sejtes szerveződés között. Így látszik megdőlni az az 1950-es évekből származó dogma, hogy a vírusok és a sejtes szerveződésű élőlények között nincs kapcsolat. (A vírusokat klasszikusan nem is tekintjük élőlényeknek.) Azt is feltételezik a kutatók, hogy a sejtes szerveződések a vírusos szerveződések között számos átmeneti mikroorganizmus létezhetett.

Forrás

Pandoravirus: Missing Link Discovered Between Viruses and Cells

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X