nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @Fülig James: 18 Kiegészítés a válaszomhoz. -Megnéztem a linket, de az nem az ural szó ere...
  2022. 11. 29, 10:54  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: 18 Az idéző jelben lévő kérdő mondatrészt magából a cikkből idéztem, de nem ...
  2022. 11. 28, 21:55  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @Fülig James: Alighanem itt arról lehet szó, hogy az obi-ugor összeesküvés végül, a 18. sz...
  2022. 11. 26, 11:19  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @szigetva: Azt a reményt mederi pénzéből finanszírozzák, csak ő nem tud róla.
  2022. 11. 26, 11:12  Urál‒Altaj
 • szigetva: @Fülig James: A remény hal meg utoljára.
  2022. 11. 26, 11:06  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A csimpánzoknál is vannak kulturális különbségek

Az emberekhez hasonlóan a csimpánzoknál is megfigyelhetők kulturális különbségek, ám náluk nem a haj- és ruhaviselet vagy a beszédstílus tér el, hanem például az egyes csoportok diótörőstílusa.

MTI | 2012. május 14.
|  

„Embereknél a kulturális eltérések igen fontosak abban, hogy megkülönböztessék magukat a nagyon hasonló környezetben élő szomszédos csoportok” – magyarázta közleményében Lydia Luncz kutatásvezető, a németországi Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézet munkatársa.

Luncz kiemelte, hogy először figyeltek meg nagyon hasonló helyzetet vadon élő csimpánzoknál az elefántcsontparti Tai Nemzeti Parkban. Kiderült, hogy a csimpánzok – hasonlóan az emberekhez – képesek a kulturális eltérések finomhangolására.

2008-tól három év diótörőszezonjában kísérték figyelemmel a kutatók, hogy a három szomszédos csoportban élő összesen 45 csimpánz milyen módszerrel töri fel a coula diót, amely a Coula edulis nevű trópusi afrikai fa termése. Az állatok a környezetükben talált anyagokból készített szerszámokat használják a diók feltörésére. A termés a szezon elején igen kemény, ám később megpuhul és könnyebb felnyitni.

A három állatcsoport a nemzeti park 4 négyzetkilométeres területén osztozik, mindegyik csoport élőhelye határos legalább egy további csoportéval. Mint leírták, az egyik csimpánzcsapat többnyire kőből készült diótörőt használt függetlenül attól, hogy a dió mennyire volt kemény vagy puha. A másik két csoport könnyebben beszerezhető faeszközre váltott, amikor a dió már puhább volt, és csak a szezon elején használt kőeszközt, amikor még kemény volt a termés. Mindhárom csoportnak volt kedvenc eszközmérete, láthatóan határozott elképzelésük volt arról, hogy mekkora kalapácsra van szükség a diótöréshez.

A különböző törzsek tagjai genetikai egyezést mutattak, előfordult, hogy az egyik csoportba tartozó nőstény csimpánzok másik csoportba tartozó hímmel párosodtak. A nőstények képesek voltak alkalmazkodni az új csoport kultúrájához, ennek részleteit jelenleg is tanulmányozzák a német kutatók. A tanulmányt a Current Biology című szakfolyóiratban csütörtökön tették közzé.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X