nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Padlizsán helyett bennszülöttet ehettek

Koriandermártással ízesített, roston sült, töltött bennszülöttet kínált étlapján Írország egyik legelegánsabb étterme - egészen addig, amíg a megdöbbent vendégek fel nem hívták a személyzet figyelmét az igen kínos helyesírási hibára.

MTI | 2011. szeptember 5.
|  

„Roast stuffed aborigine with coriander sauce” – volt olvasható a Galway városában működő, „kreatív” konyhájáról híres Marinas vendéglő menüsorának élén. A nyugat-írországi város Radisson szállodájában működő étterem törzsvendégei tudták, hogy a séf mindig kitalál valami újdonságot számukra, ez a fogás azonban még a legedzettebb visszatérő fogyasztókat is meglepte.

A Mail on Sunday című vasárnapi brit tömeglap beszámolója szerint a személyzet aztán gyorsan korrigálta az étlapot, és a menüben a roston sült aborigine (angolul: bennszülött, őslakos) helyett immár – helyesen – az aubergine, vagyis padlizsán szerepel.

Az étterem igazgatója igyekezett megnyugtatni a vendégeket, mondván: „egyszerű elírás” történt.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
3 IdegenNyelvŐr 2011. szeptember 5. 12:35

Lehet, ők is azt a szövegszerkesztőt használták, amit én is, amibe most próbaképp beírtam az 'aubergine'-t, erre aláhúzta ismeretlenként, és mit ajánlott helyette: aborigine. :)

A két szó alaki hasonlósága ellenére egyébként elég különböző a kiejtésük:

aborigine: Ab-a-RIDGE-(a-)nee

aubergine: O-ber-Zheen

Ez utóbbi azért is érdekes, mert az 'au' betűkapcsolat a szokásosossal ellentétben nem a law-ban vagy a caught-ban szereplő hangot jelöli, hanem a low ill. coat hangját. (Az 'au pair' is ugyanez a kategória.)

2 El Mexicano 2011. szeptember 5. 10:51

Vagyis, aki ezt a hibát elkövette, nem ismerte egyik szót sem...

1 Roland2 2011. szeptember 5. 10:43

Vagy esetleg a szakácsot Hannibal Lecternek hívták,és csak ki akart próbálni egy új receptet.

Információ
X