nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ovisok szavaltak a magyar nyelv napján

Csaknem kilencezer magyar óvodás szavalta el ugyanazokat a verseket világszerte november 13-án helyi idő szerint fél 11-kor, hogy így ünnepeljék közösen a magyar nyelv napját.

MTI | 2014. november 15.
|  

A közös versmondás a nyelv tanulása és fejlesztése mellett az összetartozást is jelképezi – emelte ki az akciót életre hívó Hanczár János a rendezvény központi budapesti helyszínén az MTI-nek.

Az Eötvös 10 Kulturális Színtérben erzsébetvárosi, rákosmentei és csepeli óvodások egy-egy csoportja szavalta el a óvodákba elküldött verseket. Online közvetítéssel két másik óvodás csoport is csatlakozott a fővárosi gyerekekhez lentiből és kézdivásárhelyről, több ezren pedig saját intézményeikben szavaltak.

Hanczár János emlékeztetett rá, hogy 1844. november 13-án a pozsonyi országgyűlés nyilvánította a magyar nyelvet államnyelvvé, erre emlékezve a parlament 2011-ben döntött arról, hogy november 13-át nevezi ki a magyar nyelv napjának.

„Két évvel ezelőtt 1000 erzsébetvárosi óvodás vett részt a programban, tavaly pedig a VI. kerületi óvodákhoz már Terézváros és Csepel is csatlakozott. Ma, az ünnepség kezdetekor 8,5 ezer csatlakozóról tudtunk, de folyamatosan kaptuk az értesítést az újabb résztvevőkről” – mondta el a logopédus végzettségű szervező. Hozzátette: nemcsak Magyarországon belül és a szomszédos országokba, hanem világszerte 70 magyar közösségnek küldte el a felhívást Canberrától Torontóig.

A gyerekek Tamkó Sirató Károly, Kiss Dénes, Bella István, Fecske Csaba és Darázs Endre verseit szavalták
A gyerekek Tamkó Sirató Károly, Kiss Dénes, Bella István, Fecske Csaba és Darázs Endre verseit szavalták
(Forrás: MTI / Bruzák Noémi)

A budapesti ünnepség végén Hassay Zsófia, Terézváros polgármestere, Hammerstein Judit, a Miniszterelnökség főtanácsadója, Fehérné Kovács Zsuzsa, a Magyar Logopédusok Szakmai Szövetségének elnöke és Bőzsöny Ferenc, a Magyar Rádió nyugalmazott főbemondója adott át könyvcsomagokat a megjelent óvodáknak.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X