nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Cenzúrázták a Mikulást!

Nemdohányzóvá tette a Mikulást egy klasszikus gyerekversben az Egyesült Államokban egy könyvkiadó, ezért cenzúrázással vádolják.

MTI | 2012. október 30.
|  

Pamela McColl könyvkiadó és harcos dohányzásellenes aktivista kihagyta a versből azt a két sort, amely pipázva ábrázolja a Mikulást. A költeményt Clement C. Moore-nak tulajdonítják, és általában pipázó Mikulással illusztrálják. McColl szakított ezzel a hagyománnyal is: dohányzásmentesnek rajzoltatta meg a Télapót. Könyve az angol mellett franciául és spanyolul is megjelent, összpéldányszáma 50 ezer, szeptembertől árulják.

A kiadó szerint a Mikulás a világ legbefolyásosabb hőse, és azzal, hogy nem dohányzik, életeket lehet megmenteni, kevesebben kaphatnak rá a dohányzásra.

Az amerikai Cenzúra Ellenes Nemzeti Koalíció és az Amerikai Könyvtárszövetség azonban cenzúrázással vádolja McCollt, mivel „megakadályozta, hogy az olvasók hozzájuthassanak a vers költőjének hiteles hangjához”. McColl a The Daily Telegraph című brit napilapnak azt felelte, hogy ő nem cenzúrázott, csupán szerkesztett.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X