nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ottlik 100
Ma lenne 100 éves Ottlik Géza

Ma 100 éve született Ottlik Géza Kossuth-díjas író, műfordító. A Petőfi Irodalmi Múzeum egész napos felolvasással, Ottlik-maratonnal emlékezik az íróra.

nyest.hu | 2012. május 9.
|  

A Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM) Ottlik Géza születésének 100. évfordulójára emlékeznek. Az egész napos, hajnalig tartó rendezvény keretében az irodalmi, színházi, tudományos és művészeti élet képviselői olvassák fel az író Iskola a határon című regényét. A felolvasást online is lehet követni.

Ottlik Géza 1912. május 9-én született Budapesten. Másfél éves volt, amikor édesapja meghalt; az apa hiánya meghatározó élmény volt számára, és ez műveiben is visszaköszön. 1923-tól 1926-ig a kőszegi katonai alreáliskola növendéke volt, majd tanulmányait a pesti katonai főreálban folytatta. Katonaiskolai élményei visszaköszönnek fő művében, az Iskola a határonban. Az egyetemen magyart, franciát és matematikát akart tanulni, de végül csak matematikára iratkozhatott be, ebből is diplomázott.

Ottlikot egykönyves szerzőnek szokás tartani. Az Iskola a határon 1959-es megjelenése után élete végéig dolgozott annak folytatásán, de ez végül soha nem készült el. Ami elkészült, Buda címmel jelent meg 1993-ban Lengyel Péter író gondozásában. 1999-ben pedig megjelent az Iskola a határon első változata is Továbbélők címmel.

Ottlik Géza és Nemes Nagy Ágnes 1957 októberében
Ottlik Géza és Nemes Nagy Ágnes 1957 októberében
(Forrás: dia.pim.hu)

Ottlik a 30-as évek elejétől kezdett el publikálni a Nyugatban. Kisregényei, novellái több kötetben láttak napvilágot (Hajnali háztetők, Minden megvan, Próza). 1981-ben József Attila-díjat1985-ben Kossuth-díjat1988-ban Szép Ernő-díjat1990-ben pedig Örkény-díjat kapott. Nemcsak jó író, de kiváló bridzsjátékos is volt.

Esti összeállításunkban Ottlik Gézára emlékezünk.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X