nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Öt éves a burgenlandi magyar nyelvi műhely

Fennállásának ötödik évfordulóját ünnepli novemberben az alsóőri (Unterwart) Imre Samu Nyelvi Intézet (ISNYI), amely Burgenland, Szlovénia és Horvátország magyar nyelvi örökségének féltárásán és megőrzésén munkálkodik.

MTI | 2012. november 20.
|  

Míg az MTA szlovákiai, kárpátaljai, erdélyi, vajdasági kutatóállomásai 2001-től kezdődően jöttek létre, az ausztriai, szlovéniai és horvátországi területet egyéni kutatóhelyek képviselték 2003-tól – idézte fel az előzményeket az MTI-nek Szoták Szilvia, az intézet elnöke. „Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy egy-egy ember próbált lépést tartani a nagyobb kutatóállomások által ellátott, helyi szinten is megvalósítható feladatokkal. Segítségükkel a közös kutatásokból egyetlen határon túli régió sem maradt ki”  fogalmazott.

Az intézményi háttér végül 2007-ben jött létre. Ekkor jelentették be a kutatók egy intézet létrehozásának tervét a kutatóállomások megbeszélésén, majd három hónapos intenzív előkészítés után, az alsóőri Öreg Iskolában mutatkoztak be a nyilvánosságnak.

Az ISNYI az alsóőri Magyar Média és Információs Központ (UMIZ) belső szervezeti egységeként működik. Tagja a Magyar Tudományos Akadémiával együttműködő határon túli magyar nyelvi intézetek hálózatának (Termini Kutatóhálózat).

Az intézet létrehozásával a legfontosabb cél a tudomány hasznosítása, a tudás közzététele volt, hogy a szakma mellett a közvetlenül érintett közösséghez is eljuttassák a terepmunka tapasztalatait. „Különösen fontos ez egy olyan közösség számára, ahol a nyelvcsere lezárulóban van, azaz az élet legtöbb területén a magyar nyelvet a német váltja-váltotta fel”  fogalmazott Szoták Szilvia.

Névadóul Imre Samu felsőőri származású nyelvészt, akadémikust választották. Imre Samu volt az egyetlen nyelvész, akinek nemcsak kötődése volt az Őrvidékhez, hanem azt egész életpályája egyik meghatározó okának és tényezőjének tekintette  emelte ki az elnök.

Interregionális központként az ISNYI nemcsak a három régió kutatásait ösztönzi és támogatja, hanem a nyelvi irodák hálózatával közös munkálatokban is részt vesz. „Az intézetben folyó tudományos munkával szeretnénk felhívni a figyelmet a kultúrák és nyelvek integratív erejére, a nyelvi sokszínűség ápolására és megőrzésére, arra az értékre, amely szerves részét képezi a térség kulturális örökségének”  mutatott rá Szoták Szilvia.

Fontosnak tartják, hogy mindhárom kisrégióban beépüljenek a helyi közösségek életébe, tanácsokkal segítsék a kétnyelvű oktatást, és bevonják a helyi érdeklődőket a tudományos munkába.

A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából az ISNYI minden évben konferenciát rendez Alsóőrben. Részt vesz a határon túli magyar szókincsadatbázis bővítésében, az Új Nyelvatlasz készítésében, és tudományos publikációkat ad közre. Egyik programjukban az osztrák közszolgálati rádió (ORF) volt a partnerük: a rádióhallgatókat bevonva indítottak tájnyelvi gyűjtést.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X