nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Austricum
Ősmagyarok-e a pulik?

A puli a 18. században terjedt el Magyarországon, feltehetően nyugati irányból. Könnyen lehet, hogy valójában a pudli, vagyis az uszkár rokona. Mégsem kizárt, hogy a puli mégsem késői nyugati import, hanem valóban Ázsiából érkezett a honfoglaló magyarokkal.

Kálmán László | 2014. október 7.
|  

Róbert nevű olvasónk kényes és bonyolult kérdést tett fel, amire pontos választ nem is tudunk adni:

Mekkora a valószínűsége annak, hogy puli szavunk a pudliból hangzókiesés következtében jött létre? Az écát az a nyelvjárási szinten megfigyelhető jelenség adta, amikor tetten érhető ez a hangzókiesés. A hokedli, nokedli szavainkban is elhagyják Tolnában a d-t, s azt mondják hokeli, ill. nokeli. De ez a jelenség megfigyelhető már a padló-palló alakváltozatokban is. Igaz ilyenkor többnyire az l hangnak meg kellene nyúlnia, de helyenként ez a nyúlás rövidülés következtében rövid mássalhangzós ejtést produkál.

Azzal kezdem, hogy olyan kevés adatunk van a puli szónak és magának a kutyafajtának az eredetéről, hogy valószínűségekről biztosan nem beszélhetünk. Tény, hogy maga a szó könnyen származhat a pudli szóból (A magyar nyelv történeti-etimológia szótára, a TESz. is ezt tekinti a legvalószínűbbnek), éppen úgy, ahogy Róbert mondja, a [d] hang kiesésével. Hozzátenném, hogy a német Pudel szónak német nyelvterületen is (sőt, a hozzánk legközelebb eső bajor-osztrák nyelvváltozatokban is van) [pul] ejtése, tehát az egyszerűsödésnek nem is kellett a magyar nyelven belül megtörténnie, ami magyarázná a pótlónyúlás (*púli vagy *pulli) hiányát.

Hogy miért kényes ez a kérdés? Mert évszázadok óta sokan vannak, akik szeretnének hinni a puli szó és a kutyafajta ősi magyar voltában, anélkül, hogy erre különösebb adataik lennének, és sokszor érzelmi kérdésnek is tekintik ezt. A magam részéről, bár nagyon kedvelem a pulikat, ezeket a nagyon intelligens és nagyon jó természetű kutyákat, közömbösnek gondolom, hogy mikor és hogyan jöttek létre, és hogyan váltak a magyarság emblematikus kutyafajtájává, az egyik legjobb magyar pásztor- és őrkutyává.

Vadnyugati puli
Vadnyugati puli
(Forrás: Wikimedia Commons / Anita Ritenour / CC BY 2.0)

Szóval semmi bizonyíték nincs arra, hogy a puli már a honfoglaláskori magyarokat is kísérte volna. Sőt, a TESz. felhívja a figyelmet arra, hogy a nyugati országrészben használták a tájnyelvi estreiber, estreiger szavakat is a pulira, és ezeknek az eredete minden bizonnyal az Österreicher szó. Más jelek is utalnak arra, hogy a puli a 18. században terjedt el Magyarországon, feltehetően nyugati irányból. Könnyen lehet, hogy valóban a pudli, vagyis az uszkár rokona, bár az uszkár eredetileg nem pásztorkutya, hanem vízivadász volt (ezért kapta a nyelvújítóktól az úszik vagy úszkál szóból képzett uszkár nevet). Többek között erre utal sajátos szőrzetük: mind az uszkár, mind a puli szőrzete megáll a növekedésben egy bizonyos hossz elérése után. (A puli nem nagyon alkalmas a lakásban tartásra, de az uszkároknak éppen ez a tulajdonsága teszi őket kedvelt városi kutyákká is: nem hullatják a szőrüket.) És mindkét kutyafajta a legintelligensebb kutyák közé tartozik.

Hogy még egy csavar legyen a történetben, végül is nem kizárt, hogy a puli mégsem késői nyugati import, hanem valóban Ázsiából érkezett a honfoglaló magyarokkal, mert maga az uszkár is ázsiai eredetű kutyafajta, tehát lehet, hogy ezek a közös ősök kapcsolják össze a pulival. De a puli névnek nincs jobb magyarázata, mint hogy valahogy az uszkár német nevéből, a Pudelből származik.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS) Az összes hozzászólás megjelenítése
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
18 at.ti.la 2014. október 14. 00:45

- Most, hogy már lenyugodtak az ebek,

az eb: rossz, rossz kutya - értelmével pontosíthatjuk a vele

kapcsolatos mondásainkat. Leginkább azt, hogy:

'eb ura a fakó', 'Eb ura a fakó; te túl s én innen'

Mert itt a fakó (pha-ku, felemelő-teremtő): a Hold, a babiloni

szentlélek; aki, a túlvilágban (a pokolban) hagyja a rosszakat,

és nem emeli fel őket az öröklétbe (a mennyországba).

17 menasagh 2014. október 12. 12:24

Ha igaz, Noé nagyapánk egy szukát és egy kankutyát vitt a bárkájára...vagyis a mai csodafajok csak keverékek lehetnek.

16 at.ti.la 2014. október 12. 12:13

Hozzátenném még azt, hogy a kutyáink babiloni nevei azért ilyen

magasztosak, mert ők a kutyát - az emberhez hasonlatosan -

újjászülethető lénynek tartották.

- És mivel náluk, csak a jók születhettek újjá,

az eb már: a rossz kutya; vagyis

az ei-bu, újjászület-etlen - az engedetlen kutyára rászóló kifejezés

indulatszóvá egyszerűsödése.

15 at.ti.la 2014. október 11. 08:46

Akkor itt szúrnám ide a komondort:

ku-om-on-dor, ember-fordító-magasztos-cserélő.

A disznófélékkel sajnos nem foglalkoztam, és ha szerencséjük van,

akkor nem is fogok.

14 bloggerman77 2014. október 10. 20:45

@baloch:

Ugye komolyan azt gondolod, hogy a német Wikit csak németek írják? LOL

Hogy meg az öreg pásztorok mit hittek... Eddig minden ősmagyar állatról kiderült, hogy 1. igazoltan nem magyar etnikum hozta be (komondor), nem adatolható az előfordulása a 16. századnál a megjelenése, sőt ezek az "ősmagyar" állatok délszláv nevet viselnek (racka, mangalica).

Eddig az erdélyi kopót sikerült visszavezetni a késő reneszánsz fejedelmi udvarig, és az ottani kutyatípusok rokonítható pl. a budai vár ásatásai során ismertté vált vadászkutya maradványokkal.

13 baloch 2014. október 10. 20:06

A cikkből: "A puli a 18. században terjedt el Magyarországon, feltehetően nyugati irányból."

A "délibábos" német nyelvű wikipédia ellenben ezt írja: "Der Puli hat seinen Ursprung in Ungarn, Hunde dieses Aussehens waren über tausend Jahre integraler Bestandteil des Lebens der ungarischen Schäfer.", azaz származási helye Magyarország, írja az a német, akire épp a cikk első mondata akarná erőltetni, hogy a pulit magáénak mondja.

---

A két mondat szöges ellentétben áll egymással. Ha rám van bízva, akkor inkább a wikipédiának hiszek (több nyelven is leírják), mint a nyest-nek. Különben is, ha már ilyen nagy történelme van ennek a szép és külső-belső tulajdonságait illetően kiváló terelőebnek, akkor maradjon magyar: "Bei Ausgrabungen in Mesopotamien wurden 4.000 Jahre alte Amulette gefunden mit Abbildern, die dem heutigen Puli ähnlich sehen.".

de.wikipedia.org/wiki/Puli

HERMAN OTTÓ szerint: "A puli a legnevezetesebb terelő pásztoreb, nyilván a magyarok középázsiai őskutyája, faj szerint megvan ma is Tibetben, Lhassában, honnan az angolok utolsó sikeres benyomulásuk után elhozták. Erről az öreg pásztorok hite az, hogy már az ősök hozták magukkal.".

www.puli.hu/fajta.html

12 at.ti.la 2014. október 10. 08:05

@Untermensch4: Ezt inkább úgy mondanám, hogy ami a magyarból nem babiloni: az magyar.

- Csak az a baj, hogy a magyar is: babiloni !

11 hun 2014. október 9. 22:01

ja, és már háromezer éve tudja az emberiség (igen majmok!) hogy a szépség szubjektív azaz másodlagos.

és nem verseny. nem festett majmok versenye. pacsuli-prosztóság. báli szezon. uniforma.

ez itt nem az x-faktor, el vagy tévedve! itten TE nem vagy senki!

10 hun 2014. október 9. 21:51

@Untermensch4: ;s ezt miért mondod nekem? sikereket értél el?

bizonyára minden ami nem bizonyára az ... bizantumként végzi. mert minden a bizalomról szól végső soron. én ismerem magam. és kezd az agyamra menni hogy olyanok beszélnek nekem pszichológusról akiknek fogalmuk sincs arról, hogy ők kik. én voltam pszichológusnál. neki több szüksége lett volna egyre mint nekem.

9 Untermensch4 2014. október 9. 20:04

@Roland2: a "dekoratív" szintén szubjektív. tehát neked nem tetszik. másoknak sem. megint másoknak meg igen. ezt nem lehet eldönteni, legfeljebb "többségi" alapon, viszont az igazság nem lehet szótöbbség kérdése...

@hun: bár pszichológiailag az önvizsgálat lehetetlen, részsikereket el lehet érni

@at.ti.la: igen, bizonyára minden ami magyar, az babiloni. csak nem vesszük észre mert ez az egész egy nagy-nagy összeesküvés

8 at.ti.la 2014. október 9. 08:26

Megint szomorúságot kell okoznom.

Különösen a puli, az igazi-őriző, pu-li - a babiloni !

Ahogy az összes többi kutyánk - kuvasz, komondor, vizsla - is az.

De a kutya, meg az eb is !

- És persze az ugat is.

Csak hát ők ezt így - már háromezer éve, hiába is ugatják nekünk !

7 Roland2 2014. október 9. 00:49

@Untermensch4: Az, h. pásztorkutya, még nem mentség a csúnyaságára, vannak dekoratívabb pásztorkutyák is, mint a kuvasz vagy a mudi, nem beszélve a border collieról vagy a skót juhászról.

Egyébként vajon a pulik hogyan látnak ki a szemük előtti szőrfüggöny mögül ? Csak mennek a szagok után vagy nekik is kifejlődött valami ultrahangos hallásuk , mint a denevéreknek ? :)

6 hun 2014. október 8. 23:14

@Untermensch4: mit tekintek érzelmi kérdésnek?

hogy szerintem a puli pofás? he? azt mondtam volna, he?

.

az, h a

"nyugati országrészben használták a tájnyelvi estreiber, estreiger "

ESETLEG keleti fajtát jelent, az nem jut az eszetekbe? a nyugat-magyarországtól mi van keletre?

öster-reich miért kapta a nevét? mert a frank-bajoroktól keletre van, később foglalták el, nyugatról és alakult alakult míg végül mikor? 1012-ben megalakult.

5 Untermensch4 2014. október 8. 15:16

@hun: megjósoltattál vala: "és sokszor érzelmi kérdésnek is tekintik ezt"

@Roland2: az "előnyösebb külső" eléggé szubjektív. vidd el a pulit egy sci-fi-találkozóra és rakd az alien-poszter mellé, neki lesz a legelőnyösebb fogsora :)

egyébként meg pásztorkutya, arra való, arra van "optimalizálva". akár az utasokat is összetereli a buszmegállóban :)

4 hun 2014. október 8. 11:16

te, mint német, ne beszélj a nevünkben. minden szavad amit leírsz, TANUSíTJA h TE nem vagy magyar.

Az összes hozzászólás megjelenítése
Információ
X