nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Őrülten szexelő állatok – újratöltve

Volt már szó állatok fura párzási szokásairól. Most megtudhatja, hogyan csinálják a menyétek, a hiénák, az ágyi poloskák és a tengeri csigák. Állati!

nyest.hu | 2014. augusztus 16.
|  

Nemrégiben bemutattuk, hogyan csinálják a bonobók, a méhek és a vörös szalagoskígyók. Most újabb négy faj fura párzási szokásait mutatjuk be az IflScience összeállítása nyomán. Mi a helyzet a menyéttel, a hiénákkal, a tengeri csigákkal és a poloskával? – Most kiderül!

Menyét

Érezte már úgy, hogy meghalna egy kis szexért? Mégha igen is a válasz, ez az ember esetében amolyan túlzó metafora. Nem így a menyéteknél! Ők – legalábbis a nőstényeik – ugyanis tényleg belehalnak abba, ha nem találnak szexpartnert.

Ha a nőstény menyét lázba jön, az csak kopulációval végződhet, különben az egyed meghal. Csak akkor történik meg az ovuláció és csak akkor ér véget az ivarzás, ha az állat közösül. Ha ez nem történik meg, akkor mind több és több ösztrogén termelődik az állat szervezetében, amely végső soron eléri a toxikus szintet. A csontvelő ilyenkor fölmondja a szolgálatot, aplasztikus anémia lép föl, és az állat nem képes többé a saját vérsejtjeit előállítani. Ebben a legyengült állapotban az állat valamilyen fertőzést kap, még mielőtt elpusztul.

Menyét, nem pedig nyest (bár hasonlítanak)
Menyét, nem pedig nyest (bár hasonlítanak)
(Forrás: Wikimedia Commons / Luciano Bernardi / CC BY-SA 3 0)

Hiéna

A hiénáknál – az állatvilágban nem egyedülálló módon – a nőstények a dominánsak. Nagyobbak, agresszívebbek, sőt, még a péniszük is nagyobb... Mármint a pszeudopéniszük. Ez nem más, mint egy megnagyobbodott klitorisz, ami képes az erekcióra.

Párzáskor a hím egyed a saját péniszét a nőstény pszeudopéniszébe illeszti. Ez sokszor nem egy egyszerű manőver, sokat kell gyakorolniuk, mire sikerül. A pszeudopénisz amilyen vagányul hangzik, olyan kihívást is okoz a nősténynek: ezen keresztül kell ugyanis megszülnie a kis hiénákat...

Hiéna
Hiéna
(Forrás: Wikimedia Commons / Dominik Käuferle / CC BY-SA 3 0)

Poloska

Jó éjt, szép álmokat! Ja, és vigyázz, hogy az ágyi poloska ne döfködjön meg a péniszével!

A nőstény ágyi poloskának ugyan vannak nemi szervei, de a hímeket ez nem túlzottan érdekli. A hímek ugyanis a késszerű péniszükkel a nőstény poloskák hasi oldalát döfködik meg, és ide rakják a spermiumukat. Ez sem a megtermékenyítésnek, sem pedig a túlélésnek nem egy túl hatékony módja. Éppen ezért a nőstények evolúciósan szépítettek a dolgon: kialakult egy olyan speciális spermafogó szervük, amely még a pénisz által okozott sérülést is csökkenti.

Néha azonban a hímek összezavarodnak, ilyenkor megesik, hogy egy másik hímet próbálnak megtermékenyíteni. Ez nemcsak azért rossz, mert hiábavaló, de akár halálos is lehet, ugyanis a hímeknek nincs meg a spermafogó szervük.

Ágyi poloska (színezett elektronmikroszkópos kép)
Ágyi poloska (színezett elektronmikroszkópos kép)
(Forrás: Wikimedia Commons)

Tengeri csiga

A tengeri csigák is szado-mazóban utaznak: mint az ágyi poloskáknál, a megtermékenyítés náluk is traumatikus, de ők nem a másik egyed hasát bántják, hanem egyenesen a fejét. A tengeri csigák hímnősek: mindegyik egyednek vannak hím és női ivarszervei. Péniszük elágazó. Párzáskor mindkét egyed megtermékenyül, maga a folyamat egészen akrobatikus.

Párzáskor mindkét csiga beilleszti a péniszének az egyik ágát a másik egyed női nemi szervébe. A pénisz másik ágát pedig a másik egyed fejébe nyomja. Ennek az lehet a jelentősége, hogy ilyen módon is bejut az ondó a másik egyedbe, ami stimulálhatja a központi idegrendszert.

Forrás

Craziest Sex Lives of the Animal Kingdom

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
7 Janika 2014. augusztus 21. 10:42

@Buxoro: teljesen igazad van. Az eredeti cikk konkrétan a görényről szól. Ebben a szövekkörnyezetben ez nem fordítható menyétnek.

6 Buxoro 2014. augusztus 18. 11:27

@Janika: Hogyne volna benne hiba. A magyar cikk menyétről beszél, miközben a cikk eredetije a ferret(s) szót feltehetően általánosan, "menyétfélék" módján használja. (Amúgy megnéztem az eredeti cikk forrásául feltüntetett linket, ott, úgy tűnik, kifejezetten a két, fajszinten is ferretnek nevezett állattal foglalkoznak, a vadászgörénnyel és a feketelábú menyéttel).

A taxonómiai binomiális elnevezések és a hagyományos, köznapi és rövid "faj"nevek közti diszkrepanciával tisztában vagyok, ha amúgy laikus is vagyok a témában. Közben eszembe jutott néhány új példa: a szamarat sem neveznéd lónak, a lámát sem tevének, a bölényt sem szarvasmarhának, pedig mind X-félék. Márpedig amíg a cikk a menyétfélék helyett menyétet ír, ugyanebbe a hibába esik.

5 Janika 2014. augusztus 17. 07:42

@Buxoro: igen, a kép esetében valóban van hiba, a cikk fordításban azonban nincs. Az angol cikk a ferrets-ről szó, ami magában foglalja az összes xy ferrets-et. A képnél azt feltételezem, hogy az angol nyelven csak azt írták alá, hogy ferret. Ami magyarrra menyétnek és görénynek is fordítható, mivelhogy bármlyiket jelentheti. Meg kellett volna a cikkírónak jobban nézni, hogy a többféle ferret közül melyik van a képen. Ez a hiba viszont a cikk tartalmára (szexuális szokások) nincs hatással.

Arra egyébként magyarban is számos példa van, hogy egy elnevezés egy nagyobb csoportot, és egyben egy fajt is jelöl. Tehát ez nem lehet kizáró ok. A macska, kutya valóban nem jó példák, de pl ló, egér, kacsa, csiga, róka, galamb, nyúl, kígyó, stb. mind ilyenek. Sőt görény is ilyen. Magyarul sincs görény faj csak xy görény. Amikor ezek a szavak keletkeztek, még nem voltak biológiai rendszertani kategóriák.

4 Buxoro 2014. augusztus 16. 23:23

@Janika: A ferret gyűjtőfogalmi létéről nem tudtam, csak azt, hogy több menyétfélét is neveznek xy ferretnek.

Akárhogy is, hiba mindenképpen van, mert a képen görény látható, a képaláírásban meg menyét.

És bár a menyétfélék közé tartozik a görény is, a csupasz "menyét" szó nem használható gyűjtőfogalomként a magyarban, mert egy konkrét faj számára foglalt a dolog. (Ugyanígy elég visszásan festene egy farkast vagy sakált simán kutyának, tigrist vagy jaguárt macskának aposztrofálni, hiába kutya- és macskafélék respektíve.)

3 Janika 2014. augusztus 16. 20:37

@Buxoro: én úgy tudom, hogy az angol ferrets (többesszámban) gyűjtőfogalom, a menyétféléket jelenti. Azaz a telies Mustelidae család. Ebben a menyét és a görény is benne van.

Egyes számban sem különböztetik meg, magyarul a ferret görényt és menyétet is jelenthet. A cikkíró tehát nem hibázott.

Vö: magyar teknős, teknősök, angol turtle-tortoise. Itt meg fordítva van.

2 Buxoro 2014. augusztus 16. 17:49

@Buxoro: helyesbítek, a menyét binomiálisan Mustela nivalis. A lényegen nem változtat: a cikk görény helyett ír menyétet.

1 Buxoro 2014. augusztus 16. 17:46

A menyétet (Mustela mustela) illusztrálni hivatott kép egy görényt (Mustela putorius) ábrázol. Az angol cikk ugyanakkor ferretről beszél, ami a vadászgörény (Mustela putorius furo) megfelelője - utóbbi a közönséges görény háziasított alfaja.

Információ
X