nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Oroszország: nagyhatalmi ambíciók

160 országból több mint egymillió külföldi végzett az elmúlt mintegy hatvan évben Oroszország és a volt Szovjetunió területén lévő egyetemeken és főiskolákon.

MTI | 2012. november 30.
|  

Oroszország arra törekszik, hogy a külföldiek felsőfokú oktatásában is visszaszerezze nagyhatalmi státusát – hangzott el az oroszországi egyetemeken és főiskolákon végzett külföldi öregdiákok szerdán megnyílt moszkvai világfórumán. A 2003 és 2007 után harmadszor megrendezett találkozón Dmitrij Livanov orosz oktatási miniszter elmondta: 160 országból több mint egymillió külföldi végzett az elmúlt mintegy hatvan évben Oroszország és a volt Szovjetunió területén lévő egyetemeken és főiskolákon.

A mostani találkozóra érkezett 800 résztvevő között vezető kormányzati és állami tisztviselők, hazájuk tudományos, oktatási és kulturális életének meghatározó képviselői is vannak. A tanácskozáson – az előző rendezvények hagyományát megszakítva – ezúttal nem jelent meg az orosz államfő. Vlagyimir Putyin üdvözletét a Kreml egyik tisztviselője olvasta fel.      

A kormány azonban magas szinten képviseltette magát Olga Gologyec miniszterelnök-helyettes személyében, aki szerint az orosz oktatás reális út a szakmai sikerhez. A kormányfő helyettese értékesnek nevezte Oroszország számára azt a kapcsolati tőkét, amelyet az egykori itt végzett külföldi diákok jelentenek. Mihail Margelov, a Szövetségi Tanács, az orosz parlament felsőházának külügyi bizottsági elnöke szerint az orosz felsőfokú oktatás nem marad el a világszínvonaltól.

A felszólalások sorában feltűnést keltettek a kínai oktatási miniszter helyettesének Oroszországot és az orosz felsőoktatást dicsérő szavai. A kormánytisztviselő azon több tízezer diák között volt, akik az ötvenes években a volt Szovjetunióban tanultak.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X