nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Tüntetések Oroszországban

Oroszország folyamatosan szűkíti a nemzetiségek jogait. Az intézkedések tiltakozásokat váltanak ki.

nyest.hu | 2012. december 3.
|  

December elsején tüntetéseket tartottak a nemzetiségi kisebbségi nyelvek jogaiért Baskíriában, Tatarsztanban és Csuvasföldön. A tiltakozást az váltotta ki, hogy a föderáció parlamentje azt tervezi, hogy megszünteti azt a lehetőséget, hogy a köztársaságokban a névadó nemzet nyelvét kötelező tantárggyá tegyék az iskolákban.

A tüntetések mérete szerénynek mondható: Ufában kb. nyolcvan, Kazanyban 50–70 ember tüntetett. Csebokszariban mindössze egyetlen tüntető jelent meg a kormány épületénél, habár a rendezvényre hívtak résztvevőket a szomszédos finnugor köztársaságokból, Mordóviából és Marij Elből is, egyetlen aktivista sem ment el.

A kazanyi gyűlésen két nyilatkozatot is elfogadtak. Az európai parlamentnek címzett levélben leírják, hogy az Oroszországi Föderáció parlamentje folyamatosan megsérti a nemzetiségi jogokat: 2002-ben elvették azt a jogot, hogy a népek meghatározzák, milyen írásrendszert használnak (kötelező a cirill, ami lényegében a latin betiltását jelenti); 2007-ben kizárták az állami kerettantervekből a nemzetiségi nyelveket, a nemzetiségek történetét és kultúráját; 2010-ben megtiltották a köztársaságoknak, hogy vezetőiket elnöknek hívják, holott a föderációs alkotmány szerint ebben a kérdésben a köztársaságok döntenek. Bár Oroszország elfogadta a regionális és kisebbségi nyelvek európai chartáját, mely szerint biztosítani kell az anyanyelvi közép- és felsőoktatást, a föderáció megsemmisíti a meglevő lehetőségeket is. Míg a kilencvenes években lehetőség volt tatár nyelven elvégezni a középiskolát, és felvételizni a felsőoktatásba, addig a törvénytervezet szerint legfeljebb kilenc osztályt lehetne nemzetiségi nyelven elvégezni. A tüntetők követelik az anyanyelvi közép- és felsőfokú oktatás biztosítását, az anyanyelvi érettségi lehetőségét; a föderációs parlamenttől azt, hogy vegyék figyelembe a Tatár Köztársaság kormányának a törvénytervezethez fűzött módosítási javaslatait; az európai parlamenttől azt, hogy vizsgálja meg az oroszországi helyzetet és lépjen fel szankciókkal.

Hasonló tartalmú levelet küldtek az Oroszországi Föderáció legfontosabb vezetőinek – ebben részletesebben leírják a nemzetiségi oktatás történetét, illetve hivatkoznak több nemzetközi egyezményre és nyilatkozatra.

Forrás

В республиках Поволжья прошли пикеты в защиту национальных языков

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X