nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Önálló magyar kar Marosvásárhelyen

Elfogadta a bukaresti kormány kedden azt a kormányhatározatot, amely egy új kart hoz létre a magyar és angol tannyelvű szakok számára a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen (MOGYE) – jelentette be Cătălin Baba román oktatási miniszter.

MTI | 2012. március 28.
|  

A bukaresti kormány néhány módosítással azt a március 13-án közvitára bocsátott kormányhatározat-tervezetet fogadta el, amely szerint a MOGYE meglévő három kara mellett egy negyedik alakul, amely az intézményben zajló magyar nyelvű orvos-, gyógyszerész- és nővérképzést, az angol nyelvű orvosképzést, valamint a román és magyar nyelvű bábaképzést foglalja magában. A karon 325 magyar és 50 angolt tannyelvű helyet hirdetnek, a bábaképző 25 helyén pedig közel fele-fele arányban osztoznak a románul és magyarul tanuló hallgatók.

A román szaktárca vezetője a kabinet ülése után azt mondta: a kormányhatározat nem vezet be új oktatási programot az egyetemen, egyszerűen érvényt szerez az oktatási törvénynek (amely a tanintézményen belüli szervezeti önállóságot ír elő a romániai többnyelvű egyetemeken – MTI szerk. megj). Cătălin Baba szerint a kabinet német nyelvű orvosképzést is indítana a MOGYE-n, ez azonban távlati terv, tette hozzá.


Markó Béla miniszterelnök-helyettes, a Romániai Demokrata Szövetség (RMDSZ) korábbi elnöke az MTI-nek elmondta: hosszú viták eredménye, hogy az anyanyelvű oktatás és utánpótlás-képzés számára sikerült megfelelő feltételeket biztosítani a MOGYE-n. „Mégiscsak a józan ész győzött és nem azok, akik minden módon feszültséget akartak kelteni románok és magyarok között és akiknek részben sikerült is elrontani a közhangulatot” – mondta a Markó. Hozzátette, a karnak költségvetési önállósága lesz, és az is fontos, hogy a magyar oktatói közösség maga gondoskodhat az utánpótlás kineveléséről. Az RMDSZ a kormányból való kilépését helyezte kilátásba arra az esetre, ha a koalíció nem tud érvényt szerezni a tavaly elfogadott új oktatási törvénynek a MOGYE-n, és az egyetem büntetlenül elszabotálhatja a magyar orvosképzés szervezeti önállósulását.

Király András, a román kormány kisebbségi oktatásért felelős államtitkára az MTI-nek elmondta: a közvitára bocsátott eredeti tervezethez képest a kormányhatározatba bekerült az, hogy az egyetemnek azonnal neki kell látnia az új kar megszervezéséhez. A határozat határidőket is megállapít, amelyek lehetővé teszik, hogy az egyetem és az új kar vezetőségnek megválasztása után ősszel már különálló kar keretében folytatódjék a magyar orvos és gyógyszerészképzés a MOGYE-n – mondta az államtitkár. Hozzátette: az oktatási tárca érvénytelennek tekinti a MOGYE-n februárban szervezett belső választásokat. A választási folyamatot akkor a magyar oktatók bojkottálták.

Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Victor Ponta bejelentette, hogy a szociálliberális pártszövetség bizalmatlansági indítványt terjeszt be az Ungureanu-kabinet ellen, amiért a kormány nem tudott ellenállni az RMDSZ „zsarolásának” és etnikai szegregációt vezet be a MOGYE-n.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X