nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
MOGYE-ügy
Magyar tagozat vagy magyar kar?

Az Új Magyar Szó című lap szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Demokrata Liberális Párt (PDL) abban nem tudott megegyezni a keddi koalíciós egyeztetésen, hogy a magyar tagozatot hozzák létre kormányhatározattal a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen (MOGYE) belül, vagy magyar kart létesítsenek.

MTI | 2012. március 9.
|  

Fekete-Szabó András, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője a lapnak elmondta, az RMDSZ és az igazságügyi miniszter álláspontja szerint is a kormány csak kart hozhat létre az egyetemen. „Ezt teszi lehetővé a törvény. A magyar tagozatok vagy a magyar intézetek felülről történő létrehozása már sértené az egyetemi autonómiát. Ha ezekről szólna a majdani kormányhatározat, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti (MOGYE) vezetői azonnal perelnének és nyernének” – magyarázta Fekete.

Az MTI-nek Király András államtitkár is megerősítette az információt. Amint elmondta, a MOGYE magyar oktatói eredetileg a létező három karon, az orvosin, a fogorvosin és a gyógyszerészetin belül szerették volna kialakítani a magyar részlegeket/tagozatokat, amelyek a karokon belül rendelkeztek volna autonómiával. Az egyetem román oktatóinak az ellenkezése nyomán azonban a kormány kénytelen lesz egy nagyobb szervezeti egységet, egy magyar kart létrehozni. A törvény ugyanis csak erre nyújt lehetőséget.

A 2011-ben elfogadott román oktatási törvény biztosítja a felsőoktatási intézmények számára az egyetemi autonómiát. Ez annak a jogát is jelenti, hogy az egyetemek maguk alakítsák ki struktúrájukat. A törvény 135. paragrafusa azonban kimondja, a multikulturális intézményekben a kisebbségi oktatás számára tagozatokat/részlegeket kell kialakítani, amelyek az oktatás megszervezésében autonómiát élveznek. A törvény a kisebbségi tagozat oktatóira bízza, hogy belső működési szabályzatot hozzanak létre, amely a tagozaton belüli választásokra is kitér, ugyanakkor azt is leszögezi, hogy ennek a szabályzatnak összhangban kell lennie az egyetem chartájával. A törvény 132. paragrafusa kimondja, alapesetben az egyetem szenátusának a határozata alapján hoz létre a kormány új egyetemi karokat. A törvénycikkely ötödik bekezdése azonban arra is kitér, hogy indokolt, rendkívüli esetben a kormány akkor is létesíthet új kart egy egyetemen belül, ha csupán "tanácskozik" erről az egyetem szenátusával.

A törvény értelmében az egyetemi chartát a szakminisztériumnak is jóvá kell hagynia. A MOGYE chartáját azonban a minisztérium nem hagyta jóvá. Az egyetemen a jóvá nem hagyott charta szerint tartották meg a belső választásokat.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X