nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Vége a közvitának a MOGYE-ügyről

Várhatóan a tíznapos közvita után sem változik annak a kormányhatározat-tervezetnek a szövege, amellyel a román kormány a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar tagozatának a helyzetét szeretné rendezni – monda el az MTI-nek Király András államtitkár.

MTI | 2012. március 24.
|  

A romániai oktatási minisztérium kisebbségi oktatásért felelős államtitkára azt is hozzátette, a jelenlegi tudása szerint a kormányhatározat kedden, március 27-én kerül a kabinet elé.

Az államtitkár szerint a minisztérium felsőoktatási és jogi osztálya foglalkozik a beérkezett javaslatok összesítésével. Király András megjegyezte, két internetes petíciót is megvizsgáltak a minisztérium illetékesei. Az új magyar-angol kar létrehozását elutasító, román oktatók és diákok által elindított petíciót 27 ezren írták alá. A magyar oktatók és diákok által elindított petícióra, amely a magyar tagozat létrehozása mellett foglal állást, 12.500 aláírás került.

Király András az MTI-nek elmondta, péntek délben beszélt a MOGYE ügyéről Cătălin Baba román oktatásügyi miniszterrel, és azt a választ kapta, hogy a beérkezett anyagok nem tartalmaztak olyan információt, amely szükségessé tenné a tervezett kormányhatározat átszabását, a dokumentum eredeti formájában, lényeges módosítás nélkül kerül a kabinet elé.

A jogszabály tervezetét március 13-án tárgyalta első olvasatban a román kormány, majd tíz napra közvitára bocsátotta a dokumentumot. Noha pénteken lejárt a tíznapos határidő, a kormányszóvivő arról tájékoztatta a sajtót, a pénteken délelőtt tartott kormányülésen nem került szóba a MOGYE kérdése.

Marosvásárhelyen csütörtökön tartottak nyilvános vitát az egyetem magyar nyelvű oktatásának ügyét rendezni próbáló kormányhatározat-tervezetről. Az erdélyi magyar sajtó beszámolói szerint a vita meglehetősen egyoldalúra sikerült, azon nem közeledtek a felek álláspontjai.

Az oktatásügyi minisztérium csütörtökön rendeletet bocsátott ki, amelyben Leonard Azamfirei megválasztott, de a minisztérium által el nem ismert rektort ruházta fel ideiglenesen aláírási és hitelutalványozói joggal. Constantin Copotoiu korábbi rektor mandátuma március 31-én járt volna le.

Noha a tárca nem fogadta el az egyetem chartáját, a MOGYE-n az új alapokmány szerint tartották meg a belső választásokat, amelyek végén, február 22-én Leonard Azamfireit, az orvosi kar korábbi dékánját választották rektorrá. A választási folyamatot a magyar tagozat bojkottálta.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X