nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Esernyős demonstráció Marosvásárhelyen

Feliratozott orvosi öltözetben, esernyővel demonstrált a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar választásainak az elismertetéséért Romániai Magyar Orvos- és Gyógyszerészképzésért Egyesület (RMOGYKE) titkára.

MTI | 2012. május 23.
|  

Az erdélyi Krónika napilap beszámolója szerint Ádám Valérián – a MOGYE volt diákja – az intézmény előtti parkban, majd a város utcáin sétált feliratozott, fehér orvosi köpenyben, narancssárga ernyővel a kezében. A köpenyén ezúttal „A jogainkért küzdő vezetőket akarunk!” jelmondat volt olvasható.

Ádám Valérián elmondta, az ellen tiltakozik, hogy Leonard Azamfirei rektor nem hajlandó elfogadni a magyar oktatók képviselőjének Szabó Bélát, akit a magyar oktatók vezetőjükké választottak, ugyanakkor az orvosi kar dékánhelyettesi tisztségébe olyan magyarul is beszélő oktatót nevezett ki, akit a magyar tagozat nem ismer el képviselőjének.

A tiltakozó fiatalember ellen már a reggeli órákban megpróbáltak fellépni a hatóságok. Előbb a helyi rendőrök igazoltatták a belvárosban, majd az egyetem parkjában egy őrző-védő szolgálat egyenruhában lévő munkatársa érdeklődött afelől, hogy kinek az engedélyével sétál az egyetem udvarán, a tiltakozást azonban nem akadályozták meg.

A Romániai Magyar Orvosi és Gyógyszerészeti Képzésért Egyesület (RMOGYKE) képviselői tavaly heteken át sétáltak Marosvásárhely főbb utcáin, fehér orvosi köpenyben, narancssárga esernyővel, figyelemfelkeltő feliratokat viselve. Akkor a MOGYE magyar tagozatát törvény szerint megillető önállóságért, az egyetem vezetői által jogfosztó módon értelmezett egyetemi autonómia ellen léptek fel.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X