nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Obama kerüli a lejáratott szavakat

Két szót hiába vár a világ Barack Obamától kedden, amikor az iraki hadmozdulatok befejezését jelenti majd be Texasban.

MTI | 2010. augusztus 31.
|  

Két szót hiába vár a világ Barack Obamától kedden, amikor az amerikai elnök a texasi Fort Blissben bejelenti majd az amerikai erők iraki harci küldetésének hivatalos befejezését.

Robert Gibbs elnöki szóvivő hétfő esti közlése szerint Obama gondosan ügyel arra, hogy elkerülje azt a két szót, amelyekkel hivatali elődje, George Bush 2003. május 1-én az Abraham Lincoln repülőgép-hordozó fedélzetén óriási vihart kavart. „A küldetést teljesítettük” (Mission accomplished) – fogalmazott az akkori elnök, arra utalva, hogy Irakban véget értek a nagyobb harci cselekmények, amelyekben értékelése szerint az Egyesült Államok és szövetségesei kerekedtek felül. A bombasztikusnak szánt kijelentésből bombasztikus botrány lett, különös tekintettel arra, hogy a háború a korábbinál nagyobb intenzitással folytatódott, és rohamosan emelkedett az iraki ellenállók által meggyilkolt amerikai katonák száma.

„Ezeket a szavakat tőlünk biztos nem hallják majd” – hangoztatta a keddre tervezett Obama-beszéd előestéjén a szóvivő, azt ugyanakkor elárulta: az elnök azért utalni kíván az amerikai katonák kivonásának jelentőségére, továbbá az iraki stabilitás helyreállításával kapcsolatos, megváltozott követelményekre.

Az amerikai elnök 2009-es beiktatásakor ígéretet tett arra, hogy az Irakban állomásozó mintegy 170 ezer fős amerikai haderő legnagyobb része 2010. augusztus 31-ig elhagyja az országot, és ott egy 50 ezer fős kontingens marad. Ez azonban harci cselekményekben nem vehet részt. Az említett kontingens kivonásának határideje 2011 vége.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X