nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Túl bonyolult Obama beszéde az amerikaiaknak

A CNN nemrég hírként közölte egy vitatott szaktekintélyű nyelvész állítását, miszerint Obama beszéde a Mexikói-öblöt érintő olajkatasztrófáról meghaladta az amerikaiak felfogóképességét.

nyest.hu | 2010. június 22.
|  

Az átlagos amerikai állampolgár szövegértési képessége alig haladja meg a nyolc általánost végzettektől elvárt színvonalat: ezt egy 1992-es felmérés állapította meg. Ha ebből indulunk ki, Obama beszéde a Mexikói-öblöt érintő olajkatasztrófáról jócskán meghaladta az amerikai közönség felfogóképességét – állítja a vitatott szaktekintélyű amerikai nyelvész, Paul J. J. Payack.

Obama beszél
Obama beszél
(Forrás: MTI / David Maxwell)

Payack szerint Obama beszéde a másodikos középiskolások tudásszintjének felelt meg, vagyis jóval fölötte állt az amerikai átlag felfogóképességének. Ezt a következtetést a CNN is közölte, amiért számos kritika érte a tévéadót. A kritikákat a washingtoni alternatív hírügynökség, a Raw Story cikke foglalja össze.

A nyelvészek elsősorban Payack módszere ellen emeltek kifogást. Szerintük az nem állja meg az összehasonlítást mást korábbi híres politikai beszédekkel, hiszen ezt a módszert követve világosan kiderül: Ronald Reagen egyik-másik híres beszédének szintje megegyezik Obama mostani beszédének színvonalával.

Payack következtetése és a CNN bulváros nyelvészeti közleménye mögött így több nyelvész is politikai elfogultságot sejt. Szerintük inkább George Bush beszédeinek elemzését kellett volna publikálni. Ehelyett a CNN korábban akkor idézte Payack nyelvészeti elemzését, amikor a 2008-as elnökválasztási kampány alatt a nyelvész azt hozta ki, hogy Sarah Palin elnökhelyettes-jelölt beszéde lényegesen magasabb szintű volt, mint ellenfelének, a sokkal műveltebbnek tartott Joe Bidennek a beszéde. A kritikát megfogalmazó nyelvészek egyértelműen úgy gondolják: Payack nyelvészeti fejtegetései nem állják meg a helyüket.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X