nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @arafuraferi: 21 Hát bizony, az írott források, és képek, néha(?) becsapják az embert..
  2022. 12. 05, 20:36  Álszölkup garázdálkodik a Wikipédián
 • mederi: @Fülig James: 18 Kiegészítés a válaszomhoz. -Megnéztem a linket, de az nem az ural szó ere...
  2022. 11. 29, 10:54  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: 18 Az idéző jelben lévő kérdő mondatrészt magából a cikkből idéztem, de nem ...
  2022. 11. 28, 21:55  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @Fülig James: Alighanem itt arról lehet szó, hogy az obi-ugor összeesküvés végül, a 18. sz...
  2022. 11. 26, 11:19  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @szigetva: Azt a reményt mederi pénzéből finanszírozzák, csak ő nem tud róla.
  2022. 11. 26, 11:12  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
CserokiPad, cserikiPhone, cserokiPod...
A cserokikat is támogatja az Apple

A cseroki törzs és az Apple közösen dolgoz ki szoftvereket iPhone-ra, iPodra és iPadre. A törzs „bemerítő” iskoláiban található számítógépeken már lehet cseroki karaktereket gépelni.

nyest.hu | 2010. december 28.
|  

A projekt célja, hogy fokozzák a nyelv használatát az új technológiákra foghékony fiatalok körében. Chad Smith törzsfőnök a modern kor embere: ő, akárcsak az iskola tanárai, cseroki nyelvű sms-eket küldözgetnek a diákoknak, hogy azok az iskola falain kívül is gyakorolhassák a nyelvet.

Az iskolát 2001-ben alapították, jelenleg 105 tanulója van, óvodás kortól az ötödik osztályig bezárólag. A cseroki nyelven is használható Apple-laptopokon dolgoznak: a Macintosh operációs rendszere 2003 óta támogatja a cserokit. A legsajátosabb vonása a billentyűzet, mely tartalmazza mind a 85 cseroki betűt, melyek nem hangokat, hanem szótagokat jelölnek.

A törzs illetékesei három évvel ezelőtt keresték meg az Apple-t a cseriki IPhone ügyében. Nagy fába vágták a fejszéjüket, hiszen a világon beszélt több ezer nyelv közül az iPhone csak ötvenet támogat. Az Apple azonban hírneve érdekében támogatta a kérést.

„Országok versengenek azért, hogy nyelveiken működjön az iPhone, így nagyon örültünk, hogy bekerülhettünk a körbe” – nyilatkozta Joseph Erb, a törzs nyelvtechnológiai munkatársa. Mint elmondta, ha a modern kütyük nem támogatják a cserokit, a fiatalok elfordulnak a nyelvtől, hiszen a trendi cuccok angolul szólalnak meg. Az egyetlen megoldás, ha ezeket „megtanítják” cserokiul. Az utóbbi időben, amióta cserokiul is használhatóak, az idősek is egyre több érdeklődést mutatnak a technológia vívmányai iránt.

Az Apple titokban készítette el a fejlesztéseket, így erről a törzs vezetői sem tudtak addig, míg a Mac iOS 4.1. meg nem jelent. Arról azóta sem hajlandóak nyilatkozni, hogy milyen anyagi forrásokat emészt fel egy ilyen fejlesztés. Arról sem voltak hajlandóak nyilatkozni, hogy tervezik-e a más törzsekkel való együttműködést is.

Forrás

Cherokee to be Included on iGadgets

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X