nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nyilvánosak Leonardo jegyzetei

Soha nem látott Leonardo da Vinci-relikviával találkozhat a látogató májusban a Buckingham-palota új kiállításán: a reneszánsz polihisztor (1452-1519) jegyzetfüzeteinek lapjaival, köztük azzal az oldallal, amelyen feljegyezte tudományos kutatásai teendőit.

MTI | 2012. április 10.
|  

Az 1510 körül írt listán Leonardo emlékezteti magát arra, hogy szereznie kell egy koponyát, be kell köttetnie az anatómiáról írt könyvét, meg kell figyelnie az emberi agyban lévő lyukat, és le kell írnia, hogy milyen egy krokodil állkapcsa. Listát készített azokról a dolgokról is, amelyeket be kell szereznie, mielőtt útnak indulna.

„Mint minden útnak induló, Leonardo előre összeállította, hogy mit visz magával, a mindennapos tárgyakon kívül – mint az ing, a zokni és egy törölköző – felsorolja anatómiai eszközeit, köztük a csipeszt, a szikét és a csontfűrészt is – magyarázta Martin Clayton, a kiállítás kurátora a The Daily Telegraph napilapnak. – Tudjuk, hogy Paviába tartott, ahol az egyetem orvosiskolájában holttesteket vizsgált.”

A jegyzetfüzetet valószínűleg II. Károly angol király vette meg, és 1690 óta a Királyi Gyűjtemény részét képezi. A teendőkről szóló oldalt a gyűjtemény kurátorai szerint még soha nem állították ki.

Leonardo jegyzeteit gyakran tükörírással írta: vagy azért, hogy megakadályozza, hogy riválisai ellopják a gondolatait, vagy pedig azért, hogy a gyakorta „felforgatónak tartott” tudományos elméleteit palástolja, leginkább katolikus egyház elől.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
9 Fejes László (nyest.hu) 2012. április 12. 13:20

@pzs: Sokkal súlyosabb itt a probléma. Ott van a szakáll. Ez török jövevényszó, és a törökben csak egy l van. A műveletlen rétegek pedig bizonyára azt hitték, hogy az áll van benne, ezért kezdték hosszan ejteni. Erre az akadémia ahelyett, hogy kijavította volna őket, és rájuk kényszerítette volna a helyes nyelvhasználatot, szentesítette ezt a korcs alakot! Mi több, azokat bélyegezte műveletlennek, akik egy l-lel írnák! Mi ez, ha nem a magyar nyelv elleni tudatos támadás, ősi örökségünk elherdálása! Persze nyilván egy török szót szúrnak ki maguknak, hogy aztán azt is finnugornak hazudják! Ebben az ügyben persze senki nem meri felemelni a szavát!

8 Lalika 2012. április 12. 11:02

@pzs: De hát Pali bácsi! Nem volt elég, hogy elvették a doktori címet?

7 szigetva 2012. április 12. 09:50

@pzs: Az a helyzet, hogy éppen az téveszthet itt, aki a fülére hallgat, hiszen az _állkapocs_-ot ugyanúgy ejtjük, mint az _álkapocs_-ot. Itt a helyesírásnak nem a kiejtéstükröztető, hanem a szóelemző elve miatt van csak két _ll_. Viszont az, hogy az _áll_ írása gondot okoz, épp azt mutatja, hogy a legelterjedtebb ejtése ma egybeesik az _ál_-éval.

De ezt csak azért mondom, mert nyilvánvaló, hogy egyáltalán nem érted. A cikkben, ahogy Sigmoid írja, egyszerű figyelmetlenségről volt szó.

6 Molnár Cecília 2012. április 12. 07:21

Elnézést a hibáért, javítottam.

5 Sigmoid 2012. április 12. 00:56

@pzs: Te most direkte trollkodsz, vagy tényleg ilyen hülye vagy?

Természetesen senki nem gondolja, hogy az állkapocs szót egy l-lel kell írni, ellenben elgépelés, sajtóhiba előfordulhat és elő is fordul.

Elég baj az neked hogy a cikkek tartalma helyett csak a hibákat látod. Mi vagy te, Word helyesírásellenőrző?

4 pzs 2012. április 11. 23:05

Azok akiknek nincsen "füle" erre, persze sosem tanulják meg a helyesírást.

3 pzs 2012. április 11. 23:01

@szigetva: Úgy érzem, hogy nehéz lesz a helyesírást (és nem a kiejtéssel van a gondom) megőrizni, mert sokan nem tudják és nem is érzik fontosnak! De az szerintem igenis probléma, ha egy Nyelv és Tudomány c. honlapon is helytelen írásmód jelenik meg.

2 szigetva 2012. április 10. 22:08

@pzs: Hidd el, a magyar nyelvet ez az elírás a legkevésbé sem tudja érinteni, hiszen az _állkapocs_ szót valószínűleg mindig ugyanúgy ejtették, mint a jóval ritkább _álkapocs_-ot. Az már inkább érinti a nyelvet, hogy az _áll_ szót is ugyanúgy ejtik ma, mint az _ál_ szót. Ez ellen a változás ellen azonban nincs mit tenni, ezelőtt is, ezután is lesznek ilyen változások. Sőt épp ilyenektől lett a mai nyelvállapot olyan, amit te szépnek ítélsz!

1 pzs 2012. április 10. 21:40

Nyelv és Tudomány c. honlapon különösen zavar, sőt bosszant, ha helyesírási hibát vétenek. "milyen egy krokodil álkapcsa."

Állkapocs! (Nem az ál, vagyis: hamis, talmi)

Borzasztó silány és hihetetlenül sekélyes a nyelvhasználat, a mi gyönyörű nyelvünket nehéz lesz megőriznünk, az sms-nyelvezet és a fiatalok hanyag és rövidítő szóhasználata is sokat ront a helyzeten.

Információ
X