nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Baljóslatú balkezesség?

A balkezességgel kapcsolatban sok hiedelem, tévhit él mind a mai napig. Mi mindebből az igazság?

MTI | 2012. március 19.
|  

Balszerencsének gondolták sokáig, ha valaki balkezesként jött a világra, és továbbra is vannak olyan helyek, országok, falvak, ahol még ma sem tudnak belenyugodni abba, ha balkezes születik a családba. Talán az is közrejátszik ebben, hogy a bal szó önmagában is mindig valami negatívumhoz kapcsolódik, gondoljunk csak a következő kifejezésekre: baleset, baljóslat, balsiker, balfácán. Ezek azt sugallják, hogy a bal eleve rosszat jelent. De valóban a szerencsétlenség bélyegét hordozza a balkezes? Hiszen a világ népességének 10-15 százaléka ehhez a kisebbséghez tartozik.

– A téma igen hálás mondja Kiss Erzsébet óvodapedagógus, aki egyben a Magyarországi Balkezesek Egyesületének az elnöke is. Helyesebben hálás és hálátlan is, időszerű és időszerűtlen. Hogy miért? Mert annak ellenére, hogy ma már tudjuk okát, ismerjük a hozzá kapcsolódó gondokat, mégis sok tévhit, hibás nézet van forgalomban a balkezességgel kapcsolatban.

Mi is a balkezesség? Sokak hiedelmével ellentétben nem születési hiba, nem fogyatékosság, nem is rossz szokás, egyszerűen csak genetikai eltérés. Okozójának génjét már meg is találták a tudósok. Sokan foglalkoztak vele, és ma is sokan gyártanak különféle elméleteket, holott mára már egyértelműen kiderült, hogy többnyire öröklött tulajdonságról van szó, amely már a magzati korban kialakul, és a jobb agyfélteke dominanciáján alapszik. Az érintetteknek sokkal kevesebb gondot okoz a balkezesség, mint a környezetnek. Magam is balkezes vagyok, három gyermekem közül kettő szintén, felmenőim között is sokan azok. Tehát az öröklődéselmélet nálunk, a családban beigazolódott. Statisztikai adatok is bizonyítják, hogy ahol mindkét szülő balkezes, ott az esély 46 százalékos, hogy az utódok is azok lesznek.

– Mi a gond a balkezességgel, miért kell mégis erről a témáról időről időre újra beszélni?

– Mert sokan, sajnos szakemberek körében is, tévesen ítélik meg a balkezességet, a balkezesek helyzetét. Naponta hallani olyan óvodáról, gyermekintézményről, családról, ahol azon munkálkodnak, hogy a gyermeket leszoktassák a balkezességről. Hányszor halljuk, hogy a szép kezeddel egyél, a másik kezeddel fogd a játékot. De vannak ennél sokkal drasztikusabb eljárások is, mikor ütik a gyerek bal kezét, vagy hátrakötik, hogy étkezéskor, rajzoláskor, írás közben a jobb kezét használja. Pedig ma már elfogadott pedagógiai irányelv: az erőszakos átszoktatás tilos. A mindenáron történő „korrigálás” rendkívül sokat árt.

Ugyanis, ahogy Hámori József híres könyvében, Az agy aszimmetriái című műben kifejti: a bal kéz dominanciát örökletes és hormonális tényezők együttesen okozzák, már magzati korban eldől, hogy melyik agyfélteke lesz a domináns a balkezesek esetében ez a jobb agyfélteke. Tehát az átszoktatásnak nincs értelme, az erőszakos megváltoztatás súlyos zavarokat okozhat, többek között dadogást, írási és olvasási problémákat, bizonytalanságot, agresszivitást, önbizalomhiányt. A pedagógusok sem ismerik széles körben a balkezesség anatómiáját.

Amikor 2005-ben létrehoztuk egyesületünket, elsősorban érdekvédelmi meggondolásból tettük, hiszen egy kevéssé szervezett kisebbségről van szó, amely nem képes kiállni önmagáért. De közben rájöttünk, hogy nagy szükség van a felvilágosító szóra, előadásokra, ezért oktatási, információs tevékenységet is folytatunk, ismertetjük a legújabb kutatási eredményeket, módszertani előadásokat tartunk. Országszerte vannak rendezvényeink gyermekintézményekben, játszóházakban, különféle fórumokon. Mivel a balkezeseknek már nemzetközi világnapja is van, minden évben Gárdonyban tartunk találkozót és figyelemfelkeltő rendezvényt.

Úgy tűnik, hogy a balkezesség nem is annyira a balkezesek problémája, inkább a környezeté.

A többségi társadalom hajlamos elítélni, megbélyegezni mindazt, ami más, ami kilóg a sorból, eltér az átlagostól. Pedig a balkezesség nem kódolt szerencsétlenség, hiszen akár még előny is lehet. Sok balkezes hírességet ismer a történelem, főként a művészet világa. Leonardo, Michelangelo, Newton, Beethoven is ebbe a csoportba tartoztak mások között. De híres sportolókat is sorolhatnánk, a teniszben, a vízilabdában, az ökölvívásban kifejezetten előnyt jelenthet a balkezesség. Különféle logikai játékokban, számítógép-használatban kreativitásuk révén különösen ügyesek a balkezesek. Azt mondhatjuk, hogy önmagában a balkezesség ha nem is jelent feltétlenül előnyt minden esetben hátrányt sem. A balkezesek nem ügyetlenebbek és nem butábbak jobbkezes társaiknál.

Ha segítségre szorulnak, miben kell őket támogatni?

Mindenképpen az elfogadásban. Ugyanúgy kell tekinteni rájuk, akár a jobbkezes többségre. A segítség a mindennapokban ennek ellenére jól jön, ugyanis egy jobb kézre koncentráló világ módszertana és eszköztára nem veszi figyelembe a balkezes kisebbség szükségleteit. A különféle használati eszközök, szerszámok mind a jobbkezesekre berendezett világ igényeit szolgálják. Szerencsére ma már létezik internetes „balkezes bolt”, ahol lehet kapni az ollótól az írószerekig különféle balkezes eszközöket, amelyek megkönnyítik dolgukat a tanulásban, munkában. Sok balkezes fokozottan érzékeny, esetleg éppen az őt ért megjegyzések, bántalmak miatt. Ezért otthon, a családban, és a gyermek közösségekben is fokozott figyelemmel, szeretettel kell foglalkozni velük, de semmiképpen nem megkülönböztetve balkezességük miatt.

És ha az elfogadás, a megértés általánossá válik, talán fel sem tűnik senkinek, hogy ki melyik kezével étkezik, alkot, dolgozik, akkor nem lesz téma a balkezesség.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
3 Krizsa 2014. november 14. 01:23

Az Izraelbe, még a II. vil.háború után kivándorolt zsidó férjem kétkezes volt. Elképesztő memóriával, fejszámolás (de csak max. négyjegyűt négyjegyűvel, vagyis ADDIG. Ötjegyűnél már akkor sem tudott fejben számolni, ha 1o.oo8-at kellett volna szorozni, osztani 3o2-vel. Próbáltam kérdezgetni, hogyan számol fejben. NEM TUDOM, felelte. Pedig nem pillantszerűen számolt, hanem várni kellett 15-3o másodpercet. Egy balesettől nagyon lassan, kb. 25 év alatt kifejlődő agydaganata lett (oligodendróma, nem rákos). Ennek a műtétjébe halt bele. Amikor már (az is lassan) korlátozottá kezdett válni a jobb oldal működése, és enyhén sántított is, símán átvette az íróeszközt a bal kezébe és még 5-6 éven át dolgozott a munkahelyén. A kétkezességet, extra memóriát, fejszámolást (balkezességet sem) eddig egyik leszármazottja sem örökölte (11-en vannak). A fejszámolás és a "mindent megevő" memória, az elbeszélése szerint fiatal korától megvolt - tehát a balesethez ennek nem volt semmi köze.

2 Barkasfarkas 2014. november 13. 22:22

A környezet elfogadókészségével szerintem semmi probléma nincs, bár a mai oktatási helyzetről nincs tapasztalatom (engem is megpróbáltak átszoktatni anno, de amikor háromszor rondábban írtam a másik kezemmel, a tanárnő inkább visszavonulót fújt). Viszont egyes eszközök még mindig hátrányt jelentenek, pl. bal kézzel igen kényelmetlen megírni egy tesztet egy olyan széken, amelynek csak a jobb oldalán van felhajtható "asztalka".

Egyébként a kétkezesség szerintem még a balkezességnél is érdekesebb téma. Melyik kéz milyen mozdulatsorokra alkalmas, és miért? Milyen összefüggésben van ez az egyéb agyi folyamatokkal, stb.

1 Krizsa 2013. január 1. 20:05

A korai előember - úgy, mint a majom - még alapvetően kétkezes volt (apró eltérések lehetnek). Az embertani leletek mellett olyan eszközök is akadnak, amelyek használójának a kezességre utalnak. Megállapították, hogy az előembertől az emberig fokozatos (40-60-70-85%) az áttérés a jobbkezességre.

Ennek oka valszeg a vadász és védekező fegyverhasználatban keresendő. Miért maradt fenn mégis 10-15% balkezes? Mert minden emberi közösségben jó jött ennyi "kiszámíthatatlan", gyakorlatilag kivédhetetlen harcmodorú egyed fennmaradása.

Ez azonban annak is a forrása, hogy folytonosan, mind a mai napig fennmaradt a VISSZAkeveredés lehetősége. A kevert kezességű szülők leszármazottai részben bal, jórészt jobb, illetve, de ez nagyon ritka, kétkezesek lesznek.

A teljesen balkezeseknek jobbak a technikai képességei (kiváló mérnökök, informatikusok, stb.), valamivel rossszabb a beszédképességük - és semmi bajuk nincs.

A nem teljes balkezessségnek azonban nagyon sok genetikai (mentális) ELŐNYE és valamelyes megbetegedési (főleg pszichiátriai) mortalitás HÁTRÁNYA lehet.

A nem egyértelmű "kezesség" általában rejtett, nehezen, inkább csak a családfa áttekintése után ismerhető fel. Azért, mert a hordozói "nagyjából" egykezesek.

Információ
X