nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @szigetva: Az az érdekes, hogy a mai Olaszország déli részén találhatók un. "óriások sírja...
  2023. 01. 30, 12:50  Urál‒Altaj
 • szigetva: @mederi: Én úgy tudom, emlősök már éltek a dinoszauruszokkal együtt is, de ez végülis mind...
  2023. 01. 29, 18:17  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: Nincs ötletem, annál is inkább, mert szegények lehet, hogy egyszerre , vagy ...
  2023. 01. 29, 18:06  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @mederi: "Úgy vélem, hogy még a Pángea időszakában létre jöhetett a kettős au vagy ua hang...
  2023. 01. 29, 12:37  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @mederi: "Janhunen ezt az irányt szerintem jól látja" Nem, semmi ilyesmivel nem foglalkozo...
  2023. 01. 29, 12:29  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Moziba megy a tudomány

A természettudomány által inspirált forgatókönyvek születését ösztönző díjat hoztak létre Nagy-Britanniában. Az évente kiosztott elismerést a The Wellcome Trust és a Brit Filmintézet (BFI) alapította.

MTI | 2012. június 20.
|  

A díjjal olyan forgatókönyveket akarnak jutalmazni, amelyeket például az orvostudomány, a biológia, a genetika ihletett, vagy amelyek fertőző betegségekkel, illetve a szellemi egészséggel kapcsolatos problémákkal foglalkoznak – írta a The Daily Telegraph online kiadása.

Az elismerés odaítéléséről a BFI és a Film4 dönt. A győztes húszezer fontot (több mint hétmillió forintot) kap forgatókönyve fejlesztésére. Az emberek és állatok egészségének javításán fáradozó Wellcome Trust alapítvány ezen kívül azt is vállalja, hogy a nyerteseket bemutatja egy sor vezető tudósnak, kereskedelmi partnernek, producernek. A BFI pedig azt biztosítja, hogy a filmterv szakmailag a lehető legjobb kezekbe kerüljön.

A filmtörténet több kiemelkedő klasszikusát, köztük a Száll a kakukk fészkére, az Eredet, a Szárnyas fejvadász vagy a Memento című filmeket is a természettudomány vagy az orvostudomány ihlette. Miközben ezek a filmek többek között arra keresik a választ, hogy mi teszi az embert emberré, egyúttal a tudomány haladásával kapcsolatos reményeket és félelmeket is ábrázolják – fogalmazott Clare Matterson az alapítvány képviseletében.

Lizzie Francke, a BFI munkatársa hangsúlyozta, hogy a filmekben megjelenő tudományt nem lehet leszűkíteni a tudományos fantasztikum vagy a tudomány ihlette életrajzok műfajára. „Olyan innovatív projekteket várunk a forgatókönyvíróktól, amelyek elgondolkodtatják és szórakoztatják a közönséget a természettudományból, illetve orvostudományból nyert ötletekkel” – fűzte hozzá.

A verseny a játékfilmes és az animációs forgatókönyvek előtt is nyitva áll. A döntnökök elsősorban olyan munkákra kíváncsiak, amelyek a biogyógyászat témáját érintik.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X