nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nyelvrendőrség terrorizálja Lettországot

Lettországban nyelvi rendőrség ellenőrzi a bolti eladók és a taxisofőröket lett nyelvtudását. Tavaly 3000 esetből 2500-ban büntettek is.

nyest.hu | 2011. október 7.
|  

Lettországban – mintegy szovjet időszak orosz nyelvi elnyomásának éveiért kompenzálva – nagyon szigorúan veszek az államnyelv ügyét. A nyelvi törvények kiterjednek a hivatalos dokumentumokra, a televízióban használt nyelvre, a mozifilmek szinkronizálására, a magánnevek írására, földrajzi nevekre, és nem utolsó sorban a különböző hivatásokban elvárt nyelvtudás szintjére. A nyelvrendőrség bárkit büntethet, aki nem ismeri szakmájának megfelelő szinten a lett nyelvet – és büntet is.

A 18 személyből álló lett nyelvrendőrség tavaly 3000 ellenőrzést végzett, és ebből 2500 alkalommal bírságoltak is valamilyen szabálytalanság miatt, többnyire kiskereskedelmi egységekben, taxisoknál, de a rendőrállomány tagjai között is. Az Állami Nyelvtörvény 6. pontja hat kategóriára osztja fel a hivatásoknál elvárt lett nyelvtudás szintjét, a kiszabható büntetés összege pedig egytől 50 latig (440-21000Ft) terjed, ahol az utóbbi már igen komoly összegnek számít a 120 ezer forintos átlagfizetésekhez képest.

Lettország nyelvtörvénye leginkább az orosz kisebbséget érinti, ahogy őket is célozza. Az oroszok Lettország lakosainak 27 százalékát adják, de az orosz anyanyelvű lakosság 10 százalékkal több lehet, mert a gyakran oroszul beszélő fehérorosz, ukrán, lengyel és litván kisebbségek mérete egyaránt meghaladja az egy százalékot. Egy tíz évvel ezelőtti felmérés szerint a lettek 71 százaléka tudott oroszul, míg az oroszok 52 százaléka tudott lettül.

Lettország jelenleg nem tervezi az orosz nyelv státuszának emelését. Az ország alkotmánya kimondja, hogy csak a lett, a lett latgal dialektusa és a már kihaltnak tekintett finnugor lív nyelv számít őshonos nyelvnek. Lettország azért nem is tervezi A regionális vagy kisebbségi nyelvek európai kartájának aláírását, mert az komoly nyelvi jogok biztosítására adna alapot az orosz kisebbség számára.

Források:

Language Policy in Latvia

FrumForum: Speak Latvian, Or Else

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X