nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Rettegnek az észtországi orosz tanárok

Észtországban felügyelők tesztelik a tanárokat, hogy megfelelően jól tudnak-e észtül. Az orosz anyanyelvű tanárok büntetéstől is tarthatnak.

nyest.hu | 2010. június 10.
|  

Majdnem ötven évnyi orosz uralom után érthető az észtek ódzkodása az orosz nyelvtől. Más kérdés, hogy a mód, ahogyan az orosz anyanyelvű tanárok észt tudását speciális felügyelők tesztelik, még az Amnesty Internationalnek is szemet szúrt. A nemzetközi jogvédő szervezet elítélte a felügyelők túlkapásait – írja a New York Times.

Tallinn
Tallinn
(Forrás: Ethan Lindsey, wikimédia)

A szovjet időszakban zajló szláv betelepítések miatt Észtországban a lakosságnak legalább egy negyede orosz anyanyelvű, ennek ellenére az orosz nyelvnek semmilyen státusza nincs. Az állami alkalmazottaktól törvény követeli meg, hogy beszéljenek észtül, és a tanároknak az orosz nyelvű iskolákban is használniuk kell az észt nyelvet. A Nemzeti Nyelvi Felügyelőséget éppen azért hozták létre, hogy leellenőrizzék az állami alkalmazottak észt nyelvtudását.

Az orosz nyelvű iskolákban tanító tanárok gyakran az idősebb korosztályhoz tartoznak, ezért többségüknek már nem olyan könnyű tökéletesre fejleszteni észt tudásukat. Tudnak ugyan észtül, de a felügyelők szigora így is gyakran lesújt rájuk, ha például nem helyesen ragoznak valamit. Mivel az észt a magyarhoz hasonlóan bonyolult nyelvtannal rendelkezik, a teljesen szabályos nyelvhasználat meglehetősen nehéz a nem anyanyelvi beszélők számára.

A nyelvfelügyelők megróhatják, és pénzbüntetéssel is sújthatják az észt nyelvet nem megfelelő pontossággal használó orosz tanárokat. A tanárok ezért rettegésben várják a 18 felügyelő valamelyikének soron következő látogatását. A felügyelők más állami alkalmazottakat is rendszeresen tesztelnek, a buszsofőröktől egészen a hivatalnokokig.

Észtország fővárosában, Tallinnban még magasabb az orosz anyanyelvűek aránya, mint máshol az országban: az iskolák majdnem fele orosz tannyelvű a városban. A legújabb észt kormányrendelet szerint a tantárgyak 60 százalékát az orosz iskolákban is észtül kell tanítani a felsőbb osztályokban.

A független külső megfigyelők szerint nem is a hivatalos nyelv megkövetelése a problematikus Észtországban (és szomszédos Lettországban is), hanem inkább a hivatalos státusz megtagadása az orosz nyelvtől, hiszen az mégiscsak a lakosság negyedének az anyanyelve.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X