nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Diszkriminálva lettek a lettek?

Hamarabb kapnak állást azok a lettek, akik tudnak oroszul, mint azok, akik más idegen nyelvet választanak. A lett nacionalisták tiltakoznak.

nyest.hu | 2010. augusztus 2.
|  

Az Egység nevű lett nacionalista szervezet szerint hátrányos megkülönböztetés éri a letteket saját hazájukban, mivel a munkaerőpiacon sok cég előnyben részesíti az oroszul tudó pályázókat – írja a Kitekintő.

Lettországban az utóbbi években erőteljes kampány folyt az orosz nyelv és örökség háttérbe szorításáért. Ennek köszönhetően egyre kevesebb fiatal választja idegen nyelvként az oroszt, s fordul más nyelvek felé. Ezzel azonban – érvel az Egység – hátrányba kerülnek a munkaerőpiacon, ott ugyanis továbbra is igény mutatkozik az oroszul tudó munkaerőre. Ez pedig a Lettországban élő orosz származásúaknak kedvez, akik így sok esetben maguk mögé utasítják a letteket saját hazájukban.

A nacionalisták nem vonják kétségbe, hogy a cégeknek jogukban áll pluszként értékelni az orosz nyelvtudást, az azonban szerintük diszkrimináció, ha azt kötelezően elő is írják.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X