nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • bloggerman77: @mondoga: "És ehhez nem kell feltétlenül megtalálni Attila sírját" ** Egy mongolid ember ö...
  2019. 08. 25, 00:42  Hun‒ugor géntangó
 • mondoga: @Fejes László (nyest.hu): Nem, nem keverek semmit. Csak rámutattam, hogy Riba rosszul, pon...
  2019. 08. 24, 23:27  Hun‒ugor géntangó
 • mondoga: @zegernyei: Az idézett cikk tartalmával egyetértek. "A fentiek ellen próbálkozott egy újsá...
  2019. 08. 24, 22:43  Hun‒ugor géntangó
 • mondoga: @zegernyei: "Ez egy kicsit zavarosra sikeredett, megmagyaráznád?" Rendben, megpróbálom más...
  2019. 08. 24, 22:11  Hun‒ugor géntangó
 • mondoga: @zegernyei: "...a hun-magyar rokonság máig nincs bebizonyítva, és azt sem írtad meg, hogy ...
  2019. 08. 24, 21:27  Hun‒ugor géntangó
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nyári fesztivál a PIM-ben

Az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar hétfő esti koncertjével kezdődött a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) kertjében a nyári, szabadtéri fesztivál. Július 9-ig hét különböző műfajú műsorban kapcsolódik össze a muzsika és az irodalom.

MTI | 2013. június 25.
|  

„Tizenötödik alkalommal rendezzük meg a múzeum nyári fesztiválját” – mondta el az MTI-nek E. Csorba Csilla főigazgató. „Mint mindig, most is az irodalom és a társművészetek, elsősorban a muzsika kapcsolatát illusztráljuk. A program részben kapcsolódik az egyik időszaki kiállításunk témájához, amely a magyar írók Itália-élményét mutatja be, így csatlakozik az olasz és a magyar kulturális évadokhoz is” – tette hozzá.

Az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar koncertje nyitja meg a sorozatot, hiszen a Károlyi-kert legendás koncerthelyszín volt a nem is távoli múltban. A két ország zenészeiből 1987-ben alakult együttest ezúttal nem a művészeti vezető, Fischer Ádám vezényli, hanem Hamar Zsolt, a wiesbadeni operatársulat főzeneigazgatója. Mozart C-dúr zongoraversenyét Bogányi Gergely szólaltatja meg, és természetesen a névadó, Haydn két műve is elhangzik – részletezte E. Csorba Csilla.

Esterházy Péter 2009-ben írt Haydnról egy színdarabot, így kapcsolódik az író szereplése a hétfői koncerthez – magyarázta a főigazgató, hozzátéve, hogy a Dés Lászlóval közös szerdai esten az író az Ünnepi Könyvhétre megjelent kötetéből, az Egyszerű történet vessző száz oldal című regényből olvas majd fel.

„Csütörtökön a Rájátszás koncerten a magyar pop-rock szcéna legismertebb alakjai, valamint kortárs költők egymást kölcsönösen inspirálva írják újra és játsszák el egymás műveit. A névsorhoz szerintem nem kell kommentárt fűzni: Beck Zoltán (30Y), Kollár-Klemencz László (Kistehén), Szűcs Krisztián (HS7), Sárközy Zoltán (30Y), Takács Marci, Erdős Virág, Háy János, Grecsó Krisztián” – sorolta a résztvevőket E. Csorba Csilla.

Vasárnap a Délszaki kalandok című összeállítás olasz opera- és operettslágerekkel viszi zenés utazásra a publikumot. A Rossini-, Bellini-, Puccini- és Verdi-áriák mellett Lehár- és Kálmán-melódiák is felcsendülnek.

A Budapest Bár többször fellépett a múzeumban, július 2-i műsoruk újdonsága, hogy Fényes Szabolcs-slágerek is bekerültek az összeállításba. A Kistehén zenekarral szintén több éves a kapcsolat, július 5-i költészeti és zenei estjükre érdekes vendégeket is hívtak: Lantos Ivánt és Másik Jánost. A nyári melankólia alcím azt jelzi, hogy kényelmes, üldögélős programra számíthat a közönség – fűzte hozzá E. Csorba Csilla.

A főként az Eredics famíliából álló Söndörgő Zenekar július 9-i koncertje zárja a fesztivált. Zenéjük különlegessége, hogy a legtöbb mai balkáni együttestől eltérően nem a rézfúvós hagyományt követik, hanem tamburazenekarként szólaltatják meg a lendületes muzsikát.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X