nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Faludy múzeumba kerül

Nemcsak az idős, de a fiatal Faludy Györgyöt is megismerheti, aki ellátogat a Petőfi Irodalmi Múzeum kiállítására. A költő-író százéves lenne idén.

MTI | 2010. május 13.
|  

A száz éve született író, költő, műfordító, Faludy György emlékére rendez időszaki kiállítást Olvass, bolyongj, szeress címmel csütörtöktől a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM). Mint a tárlatot Kemény Arankával együtt tervező Komáromi Csaba irodalmi muzeológus az MTI-nek szerdán elmondta, komoly hangsúlyt fektettek arra, hogy a látogatók azt a Faludyt is megismerjék, „akit nem mindenki látott az utóbbi évtizedekben”: nemcsak az idős, hanem a fiatal alkotót is.

Ehhez a munkához a PIM munkatársai felhasználták a család által átadott fényképeket, dokumentumokat. A szakember hozzáfűzte: ügyeltek az kiállítás arányaira, ezért Faludy életútjának mindegyik szakaszát hasonló terjedelmű anyag mutatja be. Eddig nem publikált ritkaságok is felbukkannak a tárlaton: a fasori Evangélikus Főgimnázium Arany János-önképzőkörének érdemkönyvében megtalálták Faludy György ma ismert legkorábbi verseit; ezeket 16-17 évesen írta.

Fontos tárgyi emlék az Államvédelmi Hatóság által a költő letartóztatásakor elkobzott írószövetségi igazolvány, amely csak nemrég került elő az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárából. Faludy kötetei számos kiadásban bukkannak fel a PIM termeiben, a negyvenes években keletkezett publicisztikai írásai fel is lapozhatók.

A kéziratok, fotók, dokumentumok és relikviák mellett a közönség mozgóképen és hangfelvételeken is találkozhat a négy éve elhunyt irodalmár alakjával: többek között Böszörményi Géza és Gyarmathy Lívia Faludy György, a költő című kultuszfilmjéből, és egy nyolcvanas években Chicagóban készített Faludy-interjúból is több részletet mutat be a kiállítás. Az Olvass, bolyongj, szeress című tárlat október 3-ig tekinthető meg a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X