nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nincs szükség magyar karra?

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) különálló magyar karát megalapító kormányhatározat visszavonását javasolja a Ponta-kormánynak Ioan Mang román oktatási miniszter, aki csütörtökön felkereste a tanintézményt.

MTI | 2012. május 11.
|  

Mang a román és magyar oktatókkal folytatott konzultáció után újságírók előtt azt állította: a különálló karhozazok sem ragaszkodnak, akik magyar tagozatot szeretnének, ezt a megoldást szerinte csak a leváltott Ungureanu-kormány erőltette.

A magyar tagozat képviseletével megbízott Szabó Béla professzor az MTI-nek azt mondta: el tudnák fogadni, hogy különálló kar helyett önálló magyar főtanszékek alakuljanak, ahogy azt a törvény is előírja, de erre sem kaptak garanciát a minisztertől.


 Eközben Martin Schulzhoz, az Európai Parlament (EP) elnökéhez és Hannes Swobodához, az EP szocialista frakcióvezetőjéhez fordul a romániai magyarság jogainak védelmében Tabajdi Csaba, az MSZP EP-delegációvezetője, a nemzeti kisebbségi ügyekkel foglalkozó pártközi munkacsoport társelnöke.

„A szerzett kisebbségi jogok elvétele ellentétes az európai demokratikus gyakorlattal. Az európai intézményeknek már most figyelmeztetniük kell erre az új román kormányt. Elfogadhatatlan, hogy a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) hosszas küzdelem után engedélyezett magyar karának létrehozása meghiúsuljon” – hangsúlyozta csütörtöki közleményében Tabajdi. Hozzátette: komoly feszültséget keltene, ha a romániai kisebbségi törvény tervezetéből törölnék a kulturális autonómiára vonatkozó előírásokat.

A magyar szocialista politikus meglátása szerint a két hete hivatalba lépett, szociáldemokrata-liberális román kormány tevékenysége „nem tűnik kisebbségbarátnak, sőt csorbítja a magyar-román etnikumközi viszonyban elért vívmányokat”. A tervezett kisebbségellenes lépések nem szolgálják sem Románia belső békéjét, sem a román többség és a magyar nemzeti közösség zavartalan együttélését, sem a közép-európai térség stabilitását – állapította meg Tabajdi.  

Megjegyezve, hogy az előző, jobboldali román kormány is csak azt követően támogatta a magyar kar létrejöttét a MOGYE-n, hogy az RMDSZ a kormányból való kilépéssel fenyegetett, leszögezte: nagy hiba lenne most az új román kormánynak visszalépnie. „Az RMDSZ az Európai Néppárt tagja, a magyar nemzeti közösség legszervezettebb parlamenti képviselettel rendelkező ereje. Az RMDSZ-szel való együttműködés megkerülhetetlen a magyar közösség és a román többség együttélése, jó viszonya szempontjából” – figyelmeztetett az MSZP-s EP-képviselő.

Az Európai Parlament plenáris ülésén szerdán este, az úgynevezett egyperces felszólalások között Gál Kinga fideszes EP-képviselő felháborítónak nevezte, hogy az új román kormány azonnal elvonja a másfél milliós magyar kisebbség évek óta szorgalmazott és végre biztosított jogát a törvényesen megalakított önálló magyar karhoz a marosvásárhelyi orvosi egyetemen. Elfogadhatatlannak nevezte azt is, hogy a kormány programjában a rendszerváltás óta először egyetlen szót sem ejtenek a nemzeti kisebbségekről, valamint hogy a kormány liberális párti vezetője a kisebbségi jogokat túlzott előjogoknak nyilvánítja.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X