nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Van, aki optimista a MOGYE-ügyben

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) óvatos optimizmussal üdvözölte azt a kormányhatározatot, amely a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen (MOGYE) önálló szervezeti keretet biztosít a magyar nyelvű oktatás számára.

MTI | 2012. március 30.
|  

Az MTI-hez eljuttatott közleményben az EMNP leszögezi: az a tény, hogy az új kar keretében az oktatás nemcsak magyarul, hanem angolul és románul is folyna, „a rosszemlékű Petőfi-Schiller Egyetem emlékét idézi”. (A román kormány 1998 őszén ígérte meg a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek a Petőfi-Schiller magyar-német egyetem létrehozását – ezzel az ígérettel akadályozta meg, hogy az RMDSZ kilépjen a koalícióból, és kormányválságot idézzen elő. A tervezett multikulturális egyetem nem alakult meg.)

A Toró T. Tibor pártelnök által jegyzett dokumentum szerint annak ellenére, hogy a megnyugtató megoldás távolinak tűnik, az új kar létrehozásáról szóló kormányhatározat „újabb és pontosabb jogalapot teremt a már elveszni látszó harc újrakezdéséhez”.

Az EMNP kijelentette: a kormányhatározat végrehajtásában továbbra is számít a szaktárca közvetítő és ellenőrző szerepére. Hozzátette azonban, hogy a konkrét feladatot – az egyetemi charta módosítását, az új struktúrák létrehozását és a vezetők megválasztását – a MOGYE román és magyar oktatóinak közösen kell elvégezniük.

Az EMNP közölte, hogy az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanáccsal és a Bolyai Kezdeményező Bizottsággal közösen továbbra is aktív szerepet vállal a probléma felszínen tartásában, a megoldáskeresésben, valamint a téma nemzetközi színtereken való megjelenítésében, ha ez utóbbit indokoltnak látja. Azt is hozzátette, mindaddig napirenden tartja Brassai Attila professzor ügyét, „amíg az igazságtalan és törvénytelen fegyelmit vissza nem vonják, illetve Brassai Attilát és magyar oktatótársait meg nem követik”.

Brassai professzort, az orvosi fakultás gyógyszertan tanszékének a vezetőjét azért részesítette írásos figyelmeztetésben a rektor, mert az ellene lefolytatott etikai vizsgálat alapján a professzor nem tanúsított lojalitást az egyetem iránt, amikor 2011. november 17-én az Európai Parlament kisebbségi frakcióközi munkacsoportja előtt tartott előadást a MOGYE-n kialakult helyzetről.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X