nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • Libertate: @durek: "Igen sok párhuzam vonható a nyelvek és a gének működése, viselkedése között." Val...
  2020. 07. 06, 08:35  Mi is az az Uralonet?
 • durek: jav: talán segítene kiküszöbölni a hagyományos, de joggal vitatott családfa modell hiányos...
  2020. 07. 05, 16:54  Mi is az az Uralonet?
 • durek: @Cypriánus: Talán itt lenne az ideje egy új módszertan kidolgozásának a nyelvészetben: Nye...
  2020. 07. 05, 16:16  Mi is az az Uralonet?
 • Libertate: @szigetva: Elolvastam - Akkor szerkesztő vagy - mert én azt mondtam, hogy az vagy - mert a...
  2020. 07. 05, 13:01  Mi is az az Uralonet?
 • szigetva: @Libertate: Nagyon klassz, hogy azt is te mondod meg, hogy én mivel vagyok tisztában és mi...
  2020. 07. 05, 11:11  Mi is az az Uralonet?
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szándékosan járatják le a MOGYE rektorát?

A rektort a Tusványos zárónapján megrendezett pódiumbeszélgetésre várták a szervezők, de ő azt állítja, nem kapott meghívót.

MTI | 2012. augusztus 2.
|  

Bocsánatkérésre szólította fel szerdán a 23. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) szervezőit Leonard Azamfirei, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) rektora, amiért – állítása szerint – anélkül jelentették meg nevét a rendezvény programfüzetében, hogy meghívták volna. A rektort a Tusványos zárónapján, szombaton megrendezett,Merre tovább[,] MOGYE? című pódiumbeszélgetésre várták a szervezők, ahol a magyar nyelvű orvosképzés intézményen belüli önállósági törekvéséről, illetve annak elszabotálásáról rendeztek fórumot.

Azamfirei szerdán sajtóértekezletet hívott össze Marosvásárhelyen, hogy bejelentse: ő semmilyen meghívót nem kapott a Tusványosra. Szerinte a távollétét ilyen körülmények között úgy értelmezhették a jelenlévők, hogy őt nem érdekli a MOGYE-n belüli román-magyar viszony. A rektor úgy vélekedett, hogy szándékos lejáratásáért a szervezők nyilvános bocsánatkéréssel tartoznak neki.

Egy ilyen udvariatlan gesztust nem lehet véletlennek tekinteni, ezt csak szándékos hitelrontásként lehet értelmezni. Ebből is látszik, hogy mennyire szavahihetőek azok, akik a magyar orvosképzés felszámolásával vagy az oktatási törvény megsértésével vádolták a MOGYE-t. Ha engem meghívtak volna, valószínűleg elmentem volna, mert egyaránt kommunikálni szeretnék mindkét féllel” – mondta a rektor.


Bozsó Imre, a Tusványos programfelelőse az MTI érdeklődésére elmondta: Azamfireit július 18-án e-mailben hívták meg, a levelet pedig a MOGYE rektori hivatalának címezték, mert azt szerették volna, hogy az egyetemet akkor is képviselje valaki, ha a rektor esetleg nem ér rá részt venni a fórumon.Természetesen a meghívó román nyelvű volt, és külön kiemeltük, hogy a MOGYE magyar tagozatáról szóló előadásra hívjuk meg. Meghagytuk telefonos elérhetőségeinket is a részletek tisztázása érdekében, egy záró bekezdésben pedig azt kértük a rektor úrtól, hogy amennyiben ő nem tud eljönni, akkor bízzon meg valakit, aki képviseli a beszélgetésen az egyetemet” – magyarázta Bozsó.

A programfelelős hozzátette, hogy nem kaptak választ a rektortól. Nem akartunk abban a hibába esni, hogy nem tesszük ki a nevét, mert ha mégis megjelenik, akkor azzal kompromittálódunk, hogy persze meghívtuk, ő eljött, s akkor mégsem akarjuk, hogy részt vegyen” – mondta Bozsó Imre. Az MTI kérdésére, nem érzi-e mégis hibának, hogy visszajelzés nélkül nyilvánosságra hozták egy meghívott előadó nevét, Bozsó azt mondta: a meghívás megtörtént, másokkal sem járnak el másképp, ezért nem hiszi, hogy bocsánatot kellene kérniük.

A MOGYE ügye jelenleg az egyik legérzékenyebb kérdés a magyar-román kapcsolatokban, miután az oktatási törvény előírásai ellenére az egyetem román többségű szenátusa megakadályozta a magyar orvosképzés intézményen belüli önállósulását. A korábbi jobbközép Ungureanu-kormány, amelyben a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is részt vett, márciusban egy a MOGYE-n megszervezendő különálló magyar-angol kar létrehozásáról döntött, ám a kormányt erre hivatkozva a parlament megbuktatta, a kar megalapításáról szóló kormányhatározat végrehajtását pedig a bíróság felfüggesztette.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X