nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Népszerűek az afrikai nyelvek

Dél-Afrika több egyetemén is úgy találják, hogy a diákok között népszerűek az afrikai nyelvek. Több képzés is kínálja az afrikai nyelvek tanulását.

nyest.hu | 2011. június 20.
|  

A felsőoktatásban betöltött szerepét tekintve a Dél-afrikai Köztársaságban az angol nyelv kategóriákkal kiemelkedik a 11 hivatalos nyelv közül. Az egyetemek évtizedekig azt gondolták, hogy magukat a diákokat se érdekelnék a helyi afrikai nyelvek. Ez azonban nincs így.

A (UKZN) és Fokvárosi Egyetem (UCT) tapasztalatai mást mutatnak. Az orvostanhallgatók tudják, hogy munkájuk során bőven fognak találkozni olyan egynyelvű betegekkel, akik csak saját afrikai nyelvüket ismerik. Ezekben az esetekben pedig hatalmas segítség – apáciens és az orvos szempontjából egyformán – ha a kommunikáció során nem kell folyamatosan tolmácsokra és fordítókra hagyatkozni.

A KwaZulu-Natali Egyetem kampuszain százszámra jelentkeznek a diákok az egyszemeszteres zulu kurzusra. A képzés egyik komolyabb jelenlegi hibája, hogy orvosi képzés elején van, és nem a vége felé, amikor közel lenne az éles gyakorlás lehetősége.

A Fokvárosi Egyetemen négy féléves xhosza programja szintén népszerű. Itt az orvosképzésen kívül már az ügyvédhallgatóknál is bevezették kísérletileg a xhosza kurzust, mert az ügyvédek tapasztalata is az, hogy mindennapi munkájukban szükség van a helyi nyelvekre. Jövőre a xhosza mellett az afrikaans oktatását is elkezdik, mert ez a hollandból helyileg kifejlődött nyelv a legtöbb ember anyanyelve a városban.

Forrás:

IOL News: Students keen to learn an African language

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X