nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Afrika: tovább nő a helyi nyelvek presztízse

Új tendencia Afrikában a helyi nyelvek növekvő presztízse: most a zambiai kormány tette kötelezővé a helyi nyelvek oktatását.

nyest.hu | 2010. június 24.
|  

Egyre több tanulmány születik arról, hogy az általános iskolai oktatás első pár évében nagyon fontos, hogy anyanyelvükön tanulhassanak a gyerekek. Ez kihat későbbi tanulmányi eredményeikre és nyelvtanulási képességeikre is. Az ilyen tanulmányok vezetik a harmadik világ országait, amikor volt anyaországaik nyelve mellett – ami gyakran az angol vagy a francia – kötelezővé teszik a helyi nyelvek oktatását is.

Legutóbb Zambia jelentette be, hogy az eddigi kizárólagos oktatási nyelv, az angol mellett bevezeti a helyi nyelvek tanítását is, erről értesít a kínai People’s Daily Online. A függetlenség kikiáltása óta Zambia egyetlen hivatalos nyelve az angol, és ez egyben az általános iskolai oktatás nyelve is. Zambiában ugyanakkor a lakosok többségének valamelyik helyi nyelv az anyanyelve, melyek száma hetvennél is több.

Minden helyi nyelvet nem fognak tudni tanítani az iskolákban, de a lakosság 90 százaléka kilenc nagyobb helyi nyelv valamelyikét beszéli. Zambia 2003 óta folyamatosan növelte a helyi nyelveket is oktató iskolák számát, és éppen e program sikeressége miatt döntöttek most úgy, hogy jövőre az egész országra kiterjesztik a kezdeményezést.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X