nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kötelezővé tennék az afrikai nyelveket

Túl kis szerepet kapnak az afrikai nyelvek Dél-Afrikában – nehezményezi a köztársaság oktatási minisztere, aki változtatást is javasol.

nyest.hu | 2010. április 23.
|  

Meg kell erősíteni az afrikai nyelvek gyengülő helyzetét Afrikában – véli a Dél-afrikai Köztársaság felsőoktatási minisztere, aki azt javasolja, az afrikai egyetemeken tegyék kötelezővé valamelyik afrikai nyelv tanulását. A politikus szerint egy afrikai nyelv elsajátítását a diplomaszerzés feltételévé kellene tenni az egyetemeken és a tanárokat, jogászokat, orvosokat tömörítő hivatalos szerveknél.

A miniszter úgy gondolja, nem ártana a diákoknak, ha elsajátítanának egyet az ország hivatalos nyelvei közül – kivéve persze az angolt és afrikaanst, mert azok nem szorulnak népszerűsítésre. (Az afrikaans nyelv a hollandból önállósodott a 17-18. század folyamán, és körülbelül 6 millió ember tekinti anyanyelvének.) A politikus szerint a változtatás előnyére szolgálna minden egyetemistának, ezen kívül megerősítené az afrikai nyelvi tanszékek és az afrikai nyelvek helyzetét – írja a news24.com.

Az ország felsőoktatásában emellett problémát jelent még, hogy egyre idősebbek az egyetemi oktatók, és a kereseteket is keveslik az egyetemi dolgozók. A gondokra igyekeznek megoldást találni.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X