nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nyelvháború a dél-afrikai egyetemeken

Változik a felsőoktatás nyelve a 11 hivatalos nyelvvel rendelkező Dél-Afrikában: visszaszorulóban van az afrikaans.

nyest.hu | 2010. június 16.
|  

A feketéket nyíltan elnyomó apartheid idején Dél-Afrika fehér politikai vezetői szinte kivétel nélkül az akkor még afrikaans nyelvű Stellenbosch Egyetemen végeztek. Az egyetem ma is nagyhírű; az ország 11 legrégebbi egyeteme közé tartozik, de a Guardian beszámolója szerint az afrikaansnak most már az angol nyelvvel kell osztoznia az oktatásban.

Az ország régebbi egyetemei közül négy angol nyelvű volt, három afrikaans nyelvű, a többi négyet pedig „fekete” egyetemként tartották számon. 2001-ben azonban a Stellenbosch is elkezdte a kétnyelvű oktatást. Továbbra is az afrikaans az oktatás alapnyelve, de a házi feladatokat, a teszteket és a vizsgákat angol nyelven is be lehet nyújtani, a doktori programokban pedig teljesen az angol nyelv dominál.

Dél-Afrika afrikaans nyelvű fehér lakossága igyekszik védeni az ország egyik utolsó afrikaans nyelvű felsőoktatási intézményét, ám az egyetem irányítói inkább a nyitottság és a többnyelvűség elvei mellett kötelezték el magukat. Ez pedig egybevág a gazdasági érdekekkel is: nagy az igény az angol nyelvű oktatásra, mert az egyetem diákjai 40 százalékban nem afrikaans anyanyelvűek.

A nyelv más dél-afrikai egyetemeken is fontos és a diszkriminációhoz szorosan kapcsolódó kérdés. A Szabad Állam Egyetem például kötelezővé tette a fehér diákok számára a helyi bantu nyelvet, a szeszothot, az afrikaanst pedig a fekete diákok számára. Hosszú távon azonban valósnak tűnik az afrikaans nyelvű lakosság félelme: az angol nyelvű oktatás felülkerekedni látszik.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X