nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Focival az afrikai gyerekért

A gyerekek közoktatásáért harcoló 1GOAL program a dél-afrikai foci vébét is felhasználja, hogy népszerűsítse a program célját.

nyest.hu | 2010. június 17.
|  

Soweto ma a foci híreitől hangos, de itt történt az is, hogy 34 évvel ezelőtt  – egyes becslések szerint – 500 fekete diákot lőttek le a rendőrök, mert azok anyanyelvi oktatást követeltek maguknak. Az afrikai diákok tiszteletére június 16-át az afrikai gyerekek napjává tették. Azóta az európai gyarmatosítók nyelvei mellett Dél-Afrikában már kilenc helyi bantu nyelv is hivatalos, és valamennyit használják az oktatásban is. Más afrikai országokban azonban nem ilyen jó a helyzet.

Amerikai tengerésztisztek focilabdát ajándékoznak afrikai gyerekeknek
Amerikai tengerésztisztek focilabdát ajándékoznak afrikai gyerekeknek
(Forrás: Wikimedia Commons)

A világ vezetői többször tettek ígéretet arra, hogy támogatják a Közoktatást Mindenkinek (Education for All) programot, melynek célja, hogy 2015-re a világon minden gyermek járhasson iskolába. A cél azonban még ma is távoli: a világon minden ötödik felnőtt írástudatlan. Ez azt jelenti, hogy háromnegyed milliárd ember él úgy, hogy nem tudná elolvasni a betegtájékoztatót a gyógyszeres üvegen, nem értené meg az autóbusz-menetrendet, vagy nem tudna egyedül voksolni egy szavazáson. További 75 millió azoknak a gyerekeknek a száma, akik egyáltalán nem járnak iskolába. Ezek többsége Afrikában él. Egyedül Nigériában 10 millió gyermek nem részesül iskolai oktatásban – írja a This Day összefoglalója.

A foci VB adta publicitást kihasználva az 1GOAL program most arra szólítja fel a futballrajongókat, hogy a www.join1goal.org/r/yellowcard oldalon küldjenek sárgalapot a világ vezetőinek, amiért nem teljesítik szóbeli elkötelezettségüket a gyerekek taníttatásáért.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X