nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Népszerűek a cseh egyetemek

A cseh állami egyetemeken csak az angol nyelvű oktatásért kell fizetni, a cseh nyelvű oktatás ingyenes.

MTI | 2014. augusztus 16.
|  

Gyorsan emelkedik a csehországi egyetemeken tanuló külföldiek, különösen az orosz állampolgárok száma. Tíz év alatt az orosz diákok száma megtízszereződött. Míg a 2003/2004-es tanévben 416 orosz tanult a cseh egyetemeken, addig a 2013/2014-es tanévben már 4312 – közölte a novinky.cz hírportál csütörtökön, az oktatásügyi tárca kimutatásaira hivatkozva.

A minisztérium szerint az állami egyetemeket 2887 orosz állampolgár látogatja, döntő többségük cseh nyelven tanul, így a hatályos szabályok értelmében az oktatásért nem kell fizetnie. Az állami egyetemeken csak az angol nyelvű oktatásért kell fizetni, ez 182 orosz diákra vonatkozik. Az oroszok döntő többsége azért választja a cseh nyelvű oktatást, mert a két nyelv közelsége miatt gyakorlatilag egy év után már nincsenek komolyabb nyelvi problémái.

Az angol nyelvű oktatás árát az egyetemek önállóan határozzák meg. A prágai Károly Egyetem orvosi tanszékén például jelenleg az éves tandíj 330 ezer korona (közel 3,8 millió forint). A fogorvosi képzés 360 ezer koronába kerül (4,1 millió forint). A humánszakok a legolcsóbbak. A Károly Egyetem ezekért legutóbb 50 ezer koronát kért (570 ezer forint). A magánegyetemeken és -főiskolákon nyilvánvalóan állampolgárságra való tekintet nélkül mindenkinek fizetnie kell.

A cseh egyetemeknek és főiskoláknak az elmúlt tanévben 368 304 hallgatójuk volt, köztük 40 836 külföldi állampolgár. A külföldiek érdeklődése a cseh egyetemek iránt növekvő tendenciát mutat – állítja a tárca. Míg tavaly (a szlovákokon kívül) 1236 külföldi jelentkezett a cseh egyetemekre, az idén már 1591 volt a felvételizők száma.

A külföldi diákok legnagyobb részét mindazonáltal a szlovák állampolgárok teszik ki. Számuk évek óta 24 ezer körül mozog. A szlovákok számára a cseh nyelv nagyon közeli, így nyelvi problémáik nincsenek, az oktatásért pedig nem kell fizetniük a kétoldalú államközi egyezmény alapján.

A csehországi egyetemek a szlovákiai magyar fiatalok között is nagyon népszerűek. Becslések szerint a szlovákiai magyar diákok száma a csehországi egyetemeken mintegy 600-700 körül mozog. Prágában és Brünnben évtizedek óta népszerű és nagyon aktív magyar diákklubok is működnek – az Ady Endre Diákkör (AED) és a Kazinczy Ferenc Diákklub (KAFEDIK). A Csehországban tanuló magyarországi egyetemisták száma elenyésző.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X