nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kié Románia?

A romániai Országos Audiovizuális Tanács (CNA) törvénysértőnek találta a Realitatea hírtelevízió „Románia a románoké” elnevezésű kampányát. A televíziót az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) panaszolta be.

MTI | 2012. február 17.
|  

A romániai Országos Audiovizuális Tanács felszólította  a Realitatea hírtelevíziót, hogy szüntesse be a „Románia a románoké” elnevezésű kampány klipjeinek a sugárzását, és felhívta a kereskedelmi adó szerkesztőinek figyelmét, hogy a jövőben tartózkodjanak az olyan tartalmak sugárzásától, amelyek sértik valamely nemzeti kisebbség érdekeit, imázsát.

A tanács döntéséről a panasztevő Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) tájékoztatta az MTI-t csütörtökön. Az EMNT panaszában Boros Zoltán művelődésügyi alelnök sérelmezte és diszkriminálónak nevezte a Realitatea televízió kampányszerűen, óránként sugárzott klipjeit, melyek visszatérő szlogenje volt a „Románia a románoké”.

Boros Zoltán felhívta a tanács figyelmét, hogy egy rossz emlékeket idéző, rossz ízű, visszatérő jelszóról van szó. Hozzátette, Slobodan Milosevics volt jugoszláv elnök uralmának volt az egyik vezérmotívuma a „Szerbia a szerbeké”.

A Realitatea televízió képviselője azzal védekezett, hogy a jelszó a román állampolgárokat akarja jelenteni. A Realitatea televízió inkriminált kampánya arra szólítja fel a nézőket, hogy adják vissza Romániát a románoknak, és töltsék fel véleménynyilvánító videoüzeneteiket a televízió honlapjára. A klip így fogalmaz: „Románia nem a politikusoké, nem a Párizsban koldulóké, nem a spanyolországi prostituáltaké, az olaszországi tolvajoké, a bűnözőké, a korrupt rendőröké, a csempészeké, a lefizethető vámosoké, a nemtörődöm hivatalnokoké. (…) Románia a miénk, nem az övék. Románia a románoké.”

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
6 Fejes László (nyest.hu) 2012. augusztus 15. 09:04

@Pesta: Lassítsunk.

– Mitől tekinthető egy kisebbség számottevőnek? Hány százaléktól? Milyen kompaktsággal? stb.

– Tegyük fel, hogy megállapítottuk, hogy egy állam nemzetállam. Milyen következményei legyenek ennek? (Vagy annak, hogy nem az?)

5 doncsecz 2012. augusztus 14. 11:25

@Szajci: Szlovéniában is Jelinčič már felkiáltott hasonlót, de nem latolgatta az olasz és magyar kisebbség kiüldözését, esetleg jogainak bővítését. Bár ennek nem volt túl nagy hangja

4 Pesta 2012. augusztus 14. 10:50

Nincs számottevő kisebbsége. Ilyen szempontból persze Mo. se nemzetállam.

Szerbia tényleg jó példa: Szerbia előbb-utóbb a szerbeké lesz - mivel csakhamar zsebkendőnyi terület lesz belőle.

A román jelmondattal egyet lehet érteni, ha így magyarázzuk.

A "Magyarország a magyaroké" jelmondat is erre utalt, és dehogynem szólták meg. Viccesmód vérig sértődtek rajta azok, akik itt születtek, de nem tartják a magukénak, hanem belföldön és világszerte mocskolják az országot, és honpolgárait alattvalónak tartják.

3 Fejes László (nyest.hu) 2012. augusztus 14. 09:30

@Varmer: Mi az, hogy „nemzetállam”? És mi teszi szükségszerűvé, hogy Magyarország az legyen, Románia viszont ne?

2 Varmer 2012. augusztus 14. 09:24

Van ebben igazság, csakhogy Mo nemzetállam, Románia pedig nem. Ez jelent néminemű különbséget.

1 Szajci 2012. február 17. 15:56

Magyarországon a Jobbik is hasonlóval állt elő: Magyarország a magyaroké. Ezt viszont még nem szóltál meg...

Információ
X