nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
 • Sándorné Szatmári: Visszatérve az Altáj és Ural szavak eredetére és Pangeára.. Kérdés: -Léteznek-e fennmaradt...
  2023. 09. 21, 12:43  Urál‒Altaj
 • Sándorné Szatmári: @szigetva: Az a furcsa, hogy a népmesékben a sárkányok az emberiség tudatában sokféle form...
  2023. 09. 20, 18:20  Urál‒Altaj
 • szigetva: @Sándorné Szatmári: 200 mó éve a még emlősök is épphogy voltak, ne beszélj már hülyeségeke...
  2023. 09. 20, 17:45  Urál‒Altaj
 • Sándorné Szatmári: @Sándorné Szatmári: Lemaradt egy t.. : "..időt vet igénybe,.." Ebből lesz a "sok idő.."' :...
  2023. 09. 20, 17:28  Urál‒Altaj
 • Sándorné Szatmári: @szigetva: 47 "..képtelenség, hogy 200 millió évvel ezelőtti nyelvről beszélsz." /1: Magán...
  2023. 09. 20, 13:18  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nem lesz dolgozat, nem lesz felelés

A nyilvánosságra hozott szakiskolai kerettanterv szerint a szakmunkásképzők diákjainak a jövőben nem kellene felelniük és dolgozatot írniuk, hanem az órai munka alapján kapnának jegyeket. Oktatásukban ezentúl az interaktív szituációs játkok, projektmunkák vennék át a fő szerepet – írja a Magyar Nemzet.

Edupress | 2012. szeptember 20.
|  

A napokban nyilvánosságra hozott szakiskolai kerettanterv értelmében a három évesre csökkentett képzésben kiemelt szerepet kap az egyénre szabott fejlesztés. Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) által összeállított tantervi javaslat szerint heti 12 közismereti óra lenne kötelező a szakiskolások számára, ebből 5 testnevelés, 2 pedig idegen nyelv, vagyis magyar, matematika, természet- és társadalomismeret óra csak egyszer lenne hetente.

Az iskolatípus egyik jellegzetessége a beilleszkedést szolgáló, osztályközösség-építés elnevezésű tantárgy lesz, ami nem ugyanaz, mint a hagyományos osztályfőnöki óra. A cél, hogy a korosztályt érintő témák boncolgatásával közösséggé formálják az osztályt.

Magyarórán nem irodalomtörténetet tanulnak majd a diákok, hanem minden félévben kapnak egy feladatot, amiben mindenkinek részt kell venni. Ilyen feladatok lesznek, az osztálykönyv, osztályújság írása, képregénykészítés vagy a filmkészítés.

Matematikából az átlagosnál jóval alacsonyabbak lesznek a követelmények. Mivel heti egy óra jut a tantárgyra, a tanulóknak csak a mindennapi élethez szükséges műveleteket kell elsajátítani.

Idegennyelvet heti két alkalommal fognak tanulni a szakiskolába járók, a cél, hogy a 11. évfolyam végére elérjék a közös európai referenciakeret A1 szintjét, szóbelin pedig A2 szinten kell teljesíteniük (ez még mindig nem éri el az alapfoknak megfelelő tudást).

A kerettanterv szerint a szakiskolákban nincs szükség feleltetésre és dolgozatírásra, mert ez erősítheti a gátlásokat, kudarcélményhez vezet, aminek a következménye a motiváltság elvesztése. A diákok a feladatokban való részvételre kapják majd a jegyeket, személyre szabottan, saját képességeikhez mérten. Ennek alapján előfordulhat, hogy egy gyengébb képességű, de szorgalmas tanuló jobb jegyeket szerez, mint jobb képességű, de kevésbé szorgalmas társa. A diákok önmaguk és társaik teljesítményét is véleményezhetik majd.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Pesta 2012. szeptember 20. 11:56

Megnéztem, nem ma van ápr. 1. és nem is a Hírcsárda a forrás... Ezek meg vannak huzatva?

Információ
X