nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
„Eladó helyett üzleti adminisztrátor leszel, fiam!”
Középiskolai beiskolázás magyar módra:
jelentkeztek a szakmára, de megszüntették

Nemrég szembesültek az iskolák és a nyolcadikos diákok azzal, hogy egyes szakmai képzések nem indultak egy februári kormányrendelet miatt. A gond csak az, hogy ezekre a tanulók már jelentkeztek, így eléggé kitolásnak tűnik ez mind az iskolákkal, mind a gyerekekkel szemben. Ha az Ön gyereke is így járt, akkor március 19-ig tudja módosítani a jelentkezését.

Jánk István | 2015. március 18.
|  

Magyarországon senki sem lepődik meg azon, ha valami nincs rendben az iskolákkal vagy úgy általában az oktatással. Ezúttal a közoktatás „remekelt”, érdekes és sajnos nem meglepő módon igen fura helyzetet teremtett a kormány a februárban kiadott rendeletével. A nyolcadikos tanulók most szembesülhettek azzal, hogy az egyes szakmai képzéseket megszüntettek azután, hogy ők jelentkeztek rájuk. Így számukra nem marad más lehetőség, mint a módosítási időszakban a jelentkezésüket módosítani. Lássuk, hogy mi is történt pontosan!

A nyolcadikos gyerekek végleges felvételi jelentkezésének február 13-ig kellett beérkeznie az Oktatási Hivatalhoz, de sokan már jóval hamarabb leadták. Már csak azért is, mert nem mindenki szereti az utolsó pillanatra hagyni a dolgokat, meg azért is, mert több iskolában korábban kellett jelentkezni az adminisztratív teendők miatt. Mindenesetre a leadási határidő előtt két nappal, február 11-én új kormányrendelet jelent meg a 2015/2016-os tanévre vonatkozó szakmaszerkezeti döntéssel kapcsolatban. A rendelet miatt a szakképző iskolák egy része nem tehetett mást, mint hogy változtatott a képzési struktúráján, így több olyan szakmai képzés is megszűnt, amelyre a tanulók jelentkeztek – a rendelet és a változtatások előtt.

Két nap és vége a módosítási időszaknak
Két nap és vége a módosítási időszaknak
(Forrás: Wikimedia Commons / Jenna Mourey)

Az iskolák igazgatóit a „középfokú beiskolázással kapcsolatos rendkívüli teendőkről” nemrégiben tájékoztatták levélben. Ennek tanúsága szerint azok a tanulók, akik olyan szakmát jelöltek meg, amely megszűnt az adott intézményben, a módosítási időszakban – amely idén március 16. és 19. között van – „új szakközépiskolai vagy szakiskolai tanulmányi területet jelölhetnek meg, akár olyan intézményben is, amely szakképző iskola az eredeti tanulói adatlapon nem szerepelt”.

Ha például valaki a MIOK József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskolában szeretett volna eladónak tanulni, akkor most választhat, hogy egy másik intézményben tanulja ezt a szakmát (ha máshol indítanak ilyen irányú képzést), vagy az intézmény által felajánlott alternatívák (kereskedelem-marketing, üzleti adminisztráció) valamelyikét fogadja el. Ugyancsak itt, aki számítógép-szerelő szeretett volna lenni, le kell tegyen erről a vágyáról, ugyanis ezt a szakmát sem indíthatja el az iskola.

Mindez a tanulóknak kétféle problémát jelent. Az első értelemszerűen az, hogy újra kell jelentkezniük, ami sok kellemetlenséget hoz magával. A diáknak vagy le kell mondania a nem induló szakmáról, és egy másikat kell választania, vagy marad a döntésénél, és egy másik iskolába megy (feltéve, ha felveszik). Persze mindkét esetben újra át kell élje a továbbtanulás körül forgó hercehurcát, arról nem is beszélve, hogy ezúttal kevesebb mint egy hét maradt a döntésre.

Sokan fogják a fejüket a februári rendelet miatt
Sokan fogják a fejüket a februári rendelet miatt
(Forrás: Wikimedia Commons / Shanghai killer whale / CC BY-SA 3.0)

A másik probléma abból ered, hogy a rendelet a szakmák támogatását megyékre bontva határozza meg. Háromféle szakképesítési támogatást alkalmaz: (1) támogatottat, (2) nem támogatottat és (3) korlátozottan támogatottat. Ez első azt jelenti, hogy a fenntartó korlátozás nélkül iskolázhat be ezen a területen, mivel a költségvetési hozzájárulásra korlátozás nélkül jogosult. A második esetben azonban költségvetési hozzájárulásra egyáltalán nem jogosult az adott szakképzési területen. A korlátozottan támogatott képzéseknél pedig költségvetési hozzájárulásra korlátozott keretszámok alapján jogosult a fenntartó, vagyis nem minden intézmény kap egy-egy megyéből egy-egy szakmai képzésre pénzt.

Mindennek következtében egyes intézmények jó eséllyel kénytelenek megszüntetni azokat korábbi képzéseiket, amiket az állam az új rendelet értelmében nem támogat vagy csak korlátozottan támogat. Ez pedig a diákokat arra készteti, hogy más szakmát válasszanak vagy más városban, megyében tanuljanak tovább.

Hát, az úgy volt, hogy nem lehettem számítógép-szerelő…
Hát, az úgy volt, hogy nem lehettem számítógép-szerelő…
(Forrás: Wikimedia Commons / Pete Souza)

Végül is azért rendkívül kínos mindez, mert a felvételi időszakban szűntek meg az adott szakmák, ami tulajdonképpen az érintett iskolákkal és a nyolcadik évfolyamos tanulókkal való kitolással egyenlő. Természetesen most is a hátrányos helyzetűek lesznek bajban, hiszen a változtatás őket érinti elsősorban. De legalább van még néhány napjuk módosítani a jelentkezésükön...

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Szalakóta 2015. március 18. 15:17

Én sem értem ezt a fejetlenséget és kapkodást.

Információ
X