nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nem a felsőoktatás gyártja a munkanélkülieket

Nem a felsőoktatás gyártja a munkanélkülieket, hiszen a felsőoktatásból kikerülők majdnem 99 százaléka állást talál, a munkanélküliek többsége a 8 osztállyal sem rendelkezők köréből kerül ki – mondta Csaba László közgazdászprofesszor csütörtökön az MKB Bank budapesti befektetési konferenciáján.

MTI | 2011. november 11.
|  

Mivel a  világgazdasági folyamatok hosszabb távú trendje a kutatás-fejlesztés (K+F) igényes ágazatok-, üzleti szolgáltatások sikeréről szól, a felsőoktatás fejlesztése legalább olyan jó befektetés, mint a szakmunkásképzés – jelezte a CEU egyetemi tanára. Az akadémikus megjegyezte: érthetetlen, hogy miért kell egy egyetemnek 8 karral rendelkeznie, hiszen ennek alapján „a CEU például nem egyetem, hanem csak egy szakiskola lesz, de nevezhetjük plébániának is”.

Miközben Magyarország a GDP egy százalékát fordítja K+F kiadásokra,  – s ezen belül is az üzleti szféra kisebbségben van –, addig a sikeres országok ennek többszörösét költik rá. Az ebből levonható tanulság is a felsőoktatás fejlesztésének fontosságát mutatja. Csaba László az évi 7 százalékos növekedést produkáló India példáját emelte ki, ahol a szoftver szolgáltatásból származó export ötször annyit hoz, mint a mezőgazdasági kivitel.

Csaba László előadásában felvetette, hogy a gazdaság nem tűnik a kormányzati munka kiemelt céljának, mintha az Alaptörvény preambuluma fontosabb lenne. Bár a közgazdászprofesszor azt elismerte, hogy az új kormány teljesítette alapfeladatát és sikerült az ország finanszírozhatóságát biztosítania. Ezt szolgálja az államháztartási hiány csökkentése és 3 százalék alatt tartása – tette hozzá.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X