nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A fiatal orvosok fele a határon túl kezdi meg pályáját

Az egészségügyi kormányzat gesztusértékű lépése, a röghöz kötő rendelet eltörlése ellenére is csak mindössze 377 gyakornok orvos jelentkezett a kórházak által meghirdetett 665 orvosgyakornoki álláshelyre - olvasható a Népszabadságban.

Edupress | 2010. november 18.
|  

Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ) elnöke szerint egyetlen intézkedés kevés a fiatal orvosok megtartására, így a rezidensek fele valószínűleg a határon túl kezdi meg pályáját.

2010-re a kórházak összesen 665 orvosgyakornok álláshelyet hirdettek meg, de a helyek mintegy fele üresen maradt – beleértve a sztárszakmáknak számító helyeket is –, miután csak 377 gyakornok orvos jelentkezett – derült ki az MRSZ felméréséből. Az eredményből Papp Magor, a rezindesszövetség elnöke szerint arra lehet következtetni, hogy a többi rezidens valószínűleg külföldön kezdi meg a pályáját. Ennek oka, hogy bár pozitív hatása volt a röghöz kötő jogszabály felfüggesztésének, mire a kormány lépett, addigra a végzősök felének már volt alternatív menekülő útvonala, és élt is vele.

Ahogyan az MRSZ elnöke fogalmazott: egyetlen intézkedés kevés volt a megtartásukhoz, szerinte legalább három feltételt kellett volna teljesíteni. Így elsőként rendbe kell hozni a szakképzést, hogy a műtétes szakmában ne csak papíron szerezhessenek a fiatalok gyakorlatot. A második feltétel, amivel sikeresen itthon lehetett volna tartani a rezidenseket a bér: a szövetség adatai szerint havi 200 ezer forint nettó jövedelem mellett már nem gondolnának külföldi munkavégzésre az orvosgyakornokok.

Ezzel szemben azonban az új jogszabályok meglehetősen kedvezőtlen feltételeket teremtenek a rezidenseknek, mivel az átlagos 95 ezer forintos nettó jövedelmük januártól ötezerrel lehet kevesebb. A harmadik feltételként a hálapénzt említette az érdekvédő, ugyanis a végzős orvosok elutasítják ezt az ellátást torzító rendszert. Az elnök e kapcsán kitért arra is, hogy a hallgatók 93 százaléka szerződésben is vállalná a hálapénz elutasítását, ha megdupláznák a mostani fizetésük. A fiatal orvosok ugyanis jobban szeretik a bankszámlára érkező biztos bért, mint a bizonytalan és megalázó borítékot – fogalmazott az elnök.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X