nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Múzeumok éjszakája Szlovákiában

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a múzeumok éjszakáját Szlovákiában. A meghosszabbított nyitvatartással mintegy 50 város 120 kiállítóhelye várja szombaton a kései múzeumlátogatókat. A belépés a legtöbb rendezvényre ingyenes vagy szimbolikus összegű.

MTI | 2012. május 19.
|  

A rendezvénybe évről-évre egy több múzeum kapcsolódik be, és a látogatók számának növekedése is mutatja az akció sikerességét. A programok jelentős része elsősorban a gyerekekre és a fiatalabb korosztályra koncentrál, bemutatva, hogy a múzeumok nem csak tárgyak unalmas gyűjtőhelyei.

A leggazdagabb programmal a fővárosban várják az érdeklődőket. A pozsonyi vár négy évig tartó felújítása után újra látogathatóak lesznek a vár palotájának a helyiségei, ahol a szombaton a krasznahorkai vár jelenlegi állapotát bemutató kiállítás nyílik: a látogatók megnézhetik, mekkora kárt okozott a tűzvész, illetve a várban található értéktárgyak közül mit sikerült megmenteni.

A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában szombaton a Magyar Tudományos Akadémia könyvtárának munkatársai tartanak előadást a Madách Imréről szóló virtuális kiállításról, és bemutatják Az ember tragédiája digitális változatát. Kísérőprogramként a Pozsonyi Magyar Intézetben levetítik Janovics Marcell egész estés rajzfilmjét, Az ember tragédiáját.


A komáromi Duna Menti Múzeumban tradicionális magyar baranta harcművészeti bemutatóval és reneszánsz táncokkal várják a közönséget. A késő estig látogatható kiállítások között szerepel egy válogatás Kocsis Ernő felvidéki festőművész munkáiból, valamint a Komárom 1849-1945 és a Komárom jeles szülöttei: Jókai Mór és Lehár Ferenc című tárlat.

Rimaszombatban a Gömör-Kishonti Múzeumban Ferenczy István (1792-1856) szobrászművész élete és művei állnak a középpontban. A rimaszombati származású szobrász születésének idén van a 220. évfordulója, ez alkalomból a kiállításon megtekinthetőek egyes személyes tárgyai, ruhái is.

A kassai Kelet-Szlovákiai Múzeum megalapítása 140. évfordulóját ünnepli, így a kísérőprogramokban is gyakran felbukkan a 140-es szám. Az egyes állomásokon a látogatók megismerkedhetnek a hóhér feleségének 140 finomságával, a szultán jósdájában 140 kérdésre kaphatnak választ azok, akik tudni szeretnék a jövőt, illetve 140-féle gyógymóddal találkozhatnak 140 betegségre. A belépés a legtöbb rendezvényre ingyenes vagy szimbolikus összegű.

Az idei szlovákiai múzeumok éjszakáján a kiállítók kiáltvánnyal tiltakoznak a művészet alulfinanszírozása ellen, ezt minden kiállítóhelyen kifüggesztik, így figyelmeztetnek arra, milyen kevés pénz jut a kulturális értékek megőrzésére, a múzeumok fenntartására, a tárlatok bővítésére.

A múzeumok éjszakája kezdeményezés Franciaországból indult 1999-ben és terjedt el Európa-szerte. Célja, hogy növelje az érdeklődést a múzeumok és a galériák iránt, mégpedig úgy, hogy a látogatók betekinthetnek a kiállítótermeken kívül folyó munkába is.

Magyarországon idén június 16-án rendezik a múzeumok éjszakáját.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X