nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Füleki éjszaka

A múzeumok éjszakája alkalmából ingyen nézhetjük meg a füleki várat, ahol ráadásul kiállításokkal, előadásokkal, bemutatókkal és koncerttel várják a látogatókat.

MTI | 2013. május 17.
|  

Három új időszaki kiállítást nyitnak meg a Múzeumok éjszakája május 18-i rendezvényén a szlovákiai Füleken; a programot immár hatodik alkalommal rendezik – tájékoztatta a Füleki Vármúzeum igazgatója az MTI-t. Agócs Attila elmondta: a Városi Honismereti Múzeumban a Ján Spodniak magángyűjteményéből rendezett Fülek régi képeslapokon című tárlat megnyitója után a Füleki Művészeti Alapiskola növendékeinek koncertje várja az érdeklődőket. Ezt követően az egykori füleki Üzemi Klub mellett dolgozó filmes szakkör digitalizált filmjeit vetítik le, a filmek az 1967 és 1972 közötti időszak helyi társadalmi életébe adnak betekintést.

A Szlovák Tudományos Akadémia Régészeti Intézetének és a Füleki Vármúzeumnak a közös kiállítása lesz a Bronzkor a történeti Nógrád és Gömör-Kishont vármegyék területén című tárlat. A kor jellegzetes sírkerámiái mellett több mint 3000 éves bronzfegyvereket, ékszereket és használati eszközöket állítanak ki a legismertebb lelőhelyekről: Ragyolcról, Várgedéről, Kiétéről, Méhiből és Pilinyből. A kiállításhoz kapcsolódó magyar, szlovák és cseh nyelvű előadásokat az érdeklődők a kazamatában hallgathatják meg.

A vár Bebek tornyában Tammy Lu kortárs kanadai képzőművész Váralás – Hradovanie – Castling című multimediális kiállítása nyílik meg, amely összekapcsolja a művészi rajzot, a digitális animációt és a kivetítést. Agócs Attila elmondta: Lu a várak szimbolikájának feltárásával sajátos vizuális nyelvet hoz létre, amelyen keresztül olyan témákat nyit meg, mint a ki- és bevándorlás, a kulturális sokszínűség, az egyéni és kollektív identitás kérdései.

A Múzeumok éjszakája megnyitói után a középső várban reneszánsz divatbemutatóval és táncokkal lép fel a pozsonyi Galthilion Történelmi Tánccsoport, majd a New Orleans-i dzsessz 1910 és 1930 közötti történetéről szóló, előadással egybekötött koncertet ad a losonci Traditional Dixie Stompers zenekar. A helyi Defensores történelmi társulat bemutatja új kosztümjeit, az alsó várban pedig egy 1860-ból származó mobil kovácsműhelyben tart bemutatót Vladimir Eperjesi, a Szlovákiai Kovács és Díszkovács Céh mestere. A fáklyákkal megvilágított vár szombaton 23 óráig tart nyitva, a belépés minden programra ingyenes – közölte az igazgató.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X