nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
MSZP: jön a bújtatott óraszámemelés

Az MSZP szerint a tanév kezdetén teljes a fejetlenség az oktatás irányításában: az oktatási államtitkárság lényegi dolgokról nem beszél, amiről meg beszél, azzal félretájékoztatja a közvéleményt. Hiller István szerint bújtatott óraszámemelésre, a túlórapénzek elvonására lehet számítani, s a pedagógus életpályamodell bevezetésére nincs egy fillér sem.

MTI | 2011. augusztus 26.
|  

Hiller István, az ellenzéki párt humánpolitikai kabinetjének vezetője MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében kifogásolta: az oktatási államtitkárság nem beszél arról, hogy a terveikben szereplő 32 óra, amelyet a pedagógusoknak kötelezően az iskolákban kell bent tölteniük, „bújtatott óraszámemelés”. A tervezett intézkedésnek az a valóságos hatása, hogy a jelenlegi kötelező óraszám átlagosan 3-4 órával nő, az ilyen mértékű óraszámemelés hatása pedig jelentős számú elbocsátás, azaz sok ezer pedagógusnak szűnik meg a munkahelye.

A szocialista politikus a tervezett intézkedések következményeként jelöli meg a túlórapénzek elvonását. Mint kifejtette: a kötelező munka feletti teljesítések eddig túlórának számítottak, amelyért túlórapénz járt. A legutolsó elképzelések szerint ezt a teljesítést beolvasztja a kötelezően előírt munkakeretbe és nem fizet utána túlóradíjat. Ez az intézkedés reálbércsökkenést jelent, és a pedagógusok ugyanannyi munkáért kevesebb pénzt fognak kapni.

Az ellenzéki képviselő szerint „a nagy dirrel-durral” beharangozott pedagógus életpályamodell bevezetésére a valóságban nincs egy árva fillér sem. Az oktatási államtitkárság eltékozolt egy évet, nem lett kész egyetlen törvénytervezetével sem, közben a Nemzetgazdasági Minisztérium, a pénzügyi vezetés eldöntött mindent. Az ígéretekkel ellentétben a Széll Kálmán Terv sok tízmilliárd forintot von ki a magyar oktatásügyből.

Hiller István úgy látta, a szakmai egyeztetés az érdekegyeztetés és a közvélemény tájékoztatása „szomorú, nevetséges és megtévesztő”.
A találkozás és a fényképezkedés nem egyeztetés, nem valós tárgyalás. Az oktatási államtitkárság az egyeztetések és a tájékoztatás területén is sikertelen – írta, hozzátéve: egy problémát sem oldott meg, de számosat hozott létre. „Furcsa módon ezért ebben az ügyben az MSZP Lázár János fideszes polgármesterrel és frakcióvezetővel ért egyet, aki arra szólította fel Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár asszonyt, hogy fejezze be a közvélemény félretájékoztatását” – fogalmazott Hiller István.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
3 istentudja 2011. szeptember 2. 18:45

Járatják velünk a posztmodernizmus bolognát.Apropó nyugat,ott már keresik a visszautat.

2 doncsecz 2011. szeptember 2. 18:33

Mintha az MSZP jól csinált mindent: ők minden alapos átgondolás nélkül, csupán a mindenáron való megfelelés érdekében sitty-sutty bevezették a bolognai programot. Most azt mondom rájuk mint Olvasztó Imre Regős Bendegúzként a lókereskedő Haumann Péterre. Persze a Fidesz oktatásügyi politikája is majd szép csőd lesz, amely a korábbi négy éve alatt is az volt.

1 istentudja 2011. szeptember 2. 18:25

Bújtatott csibe.Pedagógus vagyok.Tessenek szétnézni Nyugaton!Aztán nyugodtan lehet csipogni/hápogni.Vagy visszasírni.

Információ
X