nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Bekeményítenének a horvát tanárok

Ugató, röfögő, köpködő, ollóval, körzővel támadó diákokról, sokkoló, bizarr iskolai rendbontások egész soráról számoltak be.

MTI | 2013. január 31.
|  

Több mint 7000 horvátországi pedagógus írta alá eddig azt a petíciót, amely szélesebb fegyelmezési jogköröket követel a rendbontó diákokkal szemben – közölte a Jutarnji list horvát napilap szerdán.  Ugató, röfögő, köpködő diákokról, sokkoló, bizarr iskolai rendbontások egész soráról számoltak be az újságnak névvel vagy név nélkül nyilatkozó tanárok. Szerintük egyre több pedagógusnak okoz gondot a fegyelem fenntartása az órán.

„Magam is rosszcsont voltam diákkoromban, de ami manapság történik, az egy teljes mértékű értékrendvesztés: senkit és semmit nem tartanak tiszteletben” – mondta a lapnak Sanja Lukić zágrábi kémiatanárnő, akinek felhívása nyomán több pedagógus közzétette tapasztalatait egy internetes fórumon. A történetek a többi között órán ittasan szunyókáló, körmöt lakkozó, szitkozódó, üvöltöző, társaikkal, tanáraikkal erőszakosan viselkedő, ollóval, körzővel támadó diákokra hívják fel a figyelmet.

Az egyik tanárnő szerint az intőnek nincs foganatja, óráról kiküldeni a rendbontót viszont nem szabad. Sok körzeti iskolában nincs pszichológus, s ahol van, ott jutalmazásként éli meg a problémás diák, ha tanóra helyett szakemberhez küldik elbeszélgetésre – magyarázta a helyzetet az oktató a lapban. Sok tanár inkább hallgat a gondokról, mert ha panaszkodik, előfordul, hogy őt tartják alkalmatlannak a pedagógusi pályára. Van olyan tanár, aki tehetetlenségében inkább felmond, a problémás esetek egyre szaporodnak – derül ki a cikkből.

A tanárok egyesülete októberben tette közzé szakmai honlapján azt a petíciót, amelyben a pedagógusok hatékonyabb fegyelmezési rendszert javasolnak. A többi között azt kérik, hogy a tanárnak legyen joga kiküldeni az óráról, vagy akár az iskolalátogatástól eltiltani egy-két napra a rendbontó diákot. Szerintük a rendbontások következtében sérül a tanulni vágyó diákok egyik alapvető joga, a tanuláshoz való jog.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X