nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Molyoltak

Körülbelül 13 ezer molylepke elkapására és összeírására vállalkoztak kutatónak felcsapott brit polgárok Dél-Angliában egy, a maga nemében rekordnak számító katalogizáló program részeként.

MTI | 2012. május 21.
|  

A szakmájuk szerint is kutatók azt várják az eredményektől, hogy segítségükkel megismerik, miként fognak vándorolni a fajok az éghajlatváltozás hatására. Az egy hónapig tartó felmérésben 87 különböző molyfajt sikerült azonosítaniuk – számolt be a BBC hírportálja (www.bbc.co.uk) az Earthwatch-projekt londoni előadása alapján.

Maga az összeírás a 2009 nyarán lezajlott egy hónapos befogási és jelölési kampánnyal kezdődött, amikor az Oxfordi Egyetem kutatói önkéntesek segítségével pöttyökkel jelölték meg több mint 13 ezer molylepke szárnyát. Az oxfordshire-i Wytham Woodsban szabadon bocsátott molyokat később vállalkozó kedvű britek próbálták újra foglyul ejteni.


Összesen 41 fajból több mint 650 molylepkepéldányt sikerült másodszor is elkapni. Az adatok elemzéséből a Dan Bebber által vezetett vizsgálatban a szakértők meg tudták állapítani, hogy milyen tényezők befolyásolják a különböző molylepkefajok szétszóródását. A legnagyobb feljegyzett távolság egyébként, ahová eljutottak a szabadon engedett lepkék, 13,7 kilométer volt.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X